Snabb saffransbutterkaka med vanilj

Med bakpulver istället för jäst går den här saffransbutterkakan i ett nafs. Servera den i stället för lussebullar på nästa glöggmingel. Vaniljfyllningen är en trevlig överraskning.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2017

Ingredienser
ca 10 bitar
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 1/2 dl mjölk (3 %)
8 dl vetemjöl (8dl motsvarar 480 g)
1 1/2 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 krm salt
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl russin
Pensling
ägg
pärlsocker
Gör så här
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit.
Energi2117 KJ / 506 kCal
Fett23 g
Salt0.63 g
Kolhydrater68 g
Protein6 g
Kommentarer
Lät kakan vara lite kladdig, hoppade över russin och saffran. La till kardemumma i degen istället. Blev lite orolig då degen inte täckte formen men den flöt ut och höjde sig. Fick stå ca 5 minuter extra så den fick färg också. Vi får se om den bli uppskattad.
Isabell
2024-12-23Jag håller med Kerstin, jag tog en halv dl extra med mjöl. Risken är att det blir ”mjölig” smak men det blev bra.
Maria
2023-06-12Blev en alldeles för kladdig deg så jag fick tillsätta betydligt mer mjöl för att kunna kavla den. Såg fin ut men hade inte jäst upp och hade degrand. Stämmer receptet? Kerstin
Kerstin
2021-12-07