Snabb saffransbutterkaka med vanilj
Med bakpulver istället för jäst går den här saffransbutterkakan i ett nafs. Servera den i stället för lussebullar på nästa glöggmingel. Vaniljfyllningen är en trevlig överraskning.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2017
Ingredienser
ca 10 bitar
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 1/2 dl mjölk (3 %)
8 dl vetemjöl (8dl motsvarar 480 g)
1 1/2 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 krm salt
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl russin
Pensling
ägg
pärlsocker
För alla
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt och välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen och använd istället mjölk/fil.
Näringsvärdet är beräknat per bit.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2117 KJ / 506 kCal
Fett23 g
Salt0.63 g
Kolhydrater68 g
Protein6 g
Kommentarer
Jag håller med Kerstin, jag tog en halv dl extra med mjöl. Risken är att det blir ”mjölig” smak men det blev bra.
Maria
2023-06-12Blev en alldeles för kladdig deg så jag fick tillsätta betydligt mer mjöl för att kunna kavla den. Såg fin ut men hade inte jäst upp och hade degrand. Stämmer receptet? Kerstin
Kerstin
2021-12-07det framgår inte om mjölken ska värmas eller ej?
Gunvor
2018-12-24Hej Gunvor! Den här bakas med bakpulver och då behöver inte mjölken värmas innan. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2019-01-03