Enkel panettone – Fruktig briochekaka med choklad

Panettone är ett luftigt jäsbröd på vetemjöl som blandas med ägg, socker, smör och torkad frukt och är en självklarhet på italienarnas julbord. I det här receptet har vi gjort en enklare variant på panettone som liknar en brioche med torkad frukt och hackad mörk choklad.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021

Ingredienser
ca 12 bitar
1 tsk finrivet apelsinskal
1 dl russin
1 dl kanderade hackade apelsinskal
1/3 dl mörk rom eller apelsinjuice
1/2 dl mjölk
3 ägg (3 ägg motsvarar ca 160 g)
5 dl vetemjöl special (5 dl vetemjöl motsvarar 300 g)
1/2 tsk salt
25 g färsk jäst
1/2 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
50 g hackad mörk choklad (70 %)
1 äggula
1 msk vatten
2 msk pärlsocker
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och choklad.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk, smör och choklad mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör så här
Tips
Servera gärna med en klick mascarpone eller rosta kakan och servera med chokladsås.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
100 % NEJ
Hanna
2023-02-15Vi gjorde denna förra året, med bränd topp och lite för torr. Det var det enda minus, ska försöka göra den i år igen och se ifall det blir bättre. Är det möjligt att ägget ovanför gör kakan bränd i så hög värme kanske? Är det möjligt att skippa sista steget med penslingen av ägget?
Susann
2022-12-17Hej Susann! Våra kockar hälsar att sätt gallret så långt ner det går i ugnen och grädda kakan där och täck kakan med folie mot slutet så att den inte blir bränd. Om du inte penslar kakan så blir den inte lika fin och pärlsockret fäster inte. Bra att tänka på att receptet är anpassat för över- och undervärme, om du använder varmluft ska temperaturen sänkas till 175°C. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-12-21Det T
Rolf peter
2022-06-13