Enkel panettone – Fruktig briochekaka med choklad

Betyg 4.1 av 5.
9 personer har röstat
9
Enkel panettone – Fruktig briochekaka med choklad

Panettone är ett luftigt jäsbröd på vetemjöl som blandas med ägg, socker, smör och torkad frukt och är en självklarhet på italienarnas julbord. I det här receptet har vi gjort en enklare variant på panettone som liknar en brioche med torkad frukt och hackad mörk choklad.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2021

Enkel panettone – Fruktig briochekaka med choklad

Ingredienser

ca 12 bitar
1 tsk  finrivet apelsinskal
1 dl  russin
1 dl  kanderade hackade apelsinskal
1/3 dl  mörk rom eller apelsinjuice
1/2 dl  mjölk
3   ägg (3 ägg motsvarar ca 160 g)
5 dl  vetemjöl special (5 dl vetemjöl motsvarar 300 g)
1/2 tsk  salt
25 g  färsk jäst
1/2 dl  strösocker
150 g  rumsvarmt smör
50 g  hackad mörk choklad (70 %)
1   äggula
1 msk  vatten
2 msk  pärlsocker

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och choklad.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk, smör och choklad mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Gör så här

Tips

Servera gärna med en klick mascarpone eller rosta kakan och servera med chokladsås.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
9 personer har röstat

Kommentarer

Jag gjorde precis som det stod men kakan jäste inte och såg inte alls ut som på bilden som den skulle så det var ett dåligt recept.

Ulrika

2024-01-07

En panettone man köper håller ju en evighet (blir väl lite torrare) , hur länge håller sig denna och hur förvarar man den bäst?

My

2023-12-05

Hej My! Förvara gärna kakan i en lufttät burk, då håller den ca 1 vecka i rumstemperatur. Kakan går även bra att frysa in annars. Hälsningar Lisa

Redaktionen

2023-12-11

100 % NEJ

Hanna

2023-02-15

Testa liknande recept

Ambrosiakaka
Betyg 4.7 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Apelsin- och olivoljekaka
Betyg 3.7 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Julens fruktkaka
Betyg 3.9 av 5.
24 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Apelsin- och polentakaka
Betyg 4 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Brittisk plumpudding
Betyg 1.8 av 5.
10 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Frasig filodegssnurra med nötter och frukt
Betyg 3.8 av 5.
10 personer har röstat
Under 60 min att tillaga