UNDER 45 MIN | Medel

Smulpaj med sommarens bär och vispad crème fraiche

Bärpaj hör sommaren till! Den här smulpajen får crunch från solrosfrön och sesamfrön som blandas ner i degen. Toppa med mynta och citronskal och servera med vispad crème fraiche.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Deg: Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smöret med mjöl, socker, solrosfrön och sesamfrön till en smulig deg.
  3. Fyllning: Blanda bären med rörsockret och potatismjölet i en bunke.
  4. Häll bären i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Smula över degen.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  6. Crème fraich: Vispa crème fraiche och florsocker fluffigt.
  7. Servera pajen ljummen med den vispade crème fraichen.
  8. Till garnering: garnera med finrivet citronskal och mynta.

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Uteslut crème fraiche och bjud istället med mjölkproteinfri glass eller sorbet.

Ingredienser

Portioner: 8-10 bitar
Deg
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl (gärna fullkorn)
  • 3 msk rörsocker
  • 3 msk solrosfrön
  • 3 msk vita sesamfrön
Fyllning
  • 1 l blandade bär (t ex hallon, blåbär, jordgubbar eller vinbär)
  • 4 msk rörsocker
  • 1 msk potatismjöl
Crème fraiche
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 msk florsocker
Till garnering
  • 1 msk finrivet citronskal
  • färsk mynta

Näringsvärde
Per portion

Energi 1548 kJ / 370 kCal