Fruktkaka med torkade fikon
En klassisk engelsk fruktkaka till jul. Kakan är fyllig och saftig med mogen sötma av råsocker, torkade fikon, tranbär, russin och apelsin. Låt gärna fruktkakan stå någon dag innan den skärs och serveras i tunna skivor. Perfekt julpresent att ta med till adventskalaset, inslagen i ett vackert band.
Ingredienser
1 kaka
matfett till formen
ströbröd till formen
200 g torkade fikon
skal av 1 apelsin
1 dl pressad saft av apelsin
4 1/2 dl vetemjöl (4 1/2 dl motsvarar 270 g)
1 tsk bakpulver
2 dl russin (gärna gula och svarta)
1 1/2 dl torkade tranbär
200 g smör eller margarin
2 dl rörsocker strö
4 ägg
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är beräknad per bit och 1 kaka räcker till ca 24 bitar.
Energi800 KJ / 191 kCal
Fett8.7 g
Kolhydrater24.2 g
Protein2.9 g
Kommentarer
Blötlägg fikonen hackade i en halv dl cognac och byt hälften av russinen mot aprikoser så blir resultatet mer engelskt!
Linus
2023-12-22Jag hade bara i halva mängden russin och fikon och tillsatte en burk kanderade cocktailkörsbär istället. Det blev kanon!
Rebecca
2021-01-20