Fruktkaka med torkade fikon

11
1
Fruktkaka med torkade fikon

En klassisk engelsk fruktkaka till jul. Kakan är fyllig och saftig med mogen sötma av råsocker, torkade fikon, tranbär, russin och apelsin. Låt gärna fruktkakan stå någon dag innan den skärs och serveras i tunna skivor. Perfekt julpresent att ta med till adventskalaset, inslagen i ett vackert band.

Fruktkaka med torkade fikon

Ingredienser

1 kaka
matfett till formen
ströbröd till formen
200 g torkade fikon
skal av 1 apelsin
1 dl pressad saft av apelsin
4 1/2 dl vetemjöl (4 1/2 dl motsvarar 270 g)
1 tsk bakpulver
2 dl russin (gärna gula och svarta)
1 1/2 dl torkade tranbär
200 g smör eller margarin
2 dl rörsocker strö
4 ägg

För alla

Kakan innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller byt ut det mot kokos. Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Näringsberäkningen är beräknad per bit och 1 kaka räcker till ca 24 bitar.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

11

Kommentar

Rebecca

2021-01-20

Jag hade bara i halva mängden russin och fikon och tillsatte en burk kanderade cocktailkörsbär istället. Det blev kanon!

Näringsvärde per portion

Energi 800 KJ / 191 kCal
Fett 87 g
Kolhydrater 242 g
Protein 29 g
Läs mer om näringsvärden