Fruktkaka med torkade fikon

En klassisk engelsk fruktkaka till jul. Kakan är fyllig och saftig med mogen sötma av råsocker, torkade fikon, tranbär, russin och apelsin. Låt gärna fruktkakan stå någon dag innan den skärs och serveras i tunna skivor. Perfekt julpresent att ta med till adventskalaset, inslagen i ett vackert band.

Ingredienser
1 kaka
matfett till formen
ströbröd till formen
200 g torkade fikon
skal av 1 apelsin
1 dl pressad saft av apelsin
4 1/2 dl vetemjöl (4 1/2 dl motsvarar 270 g)
1 tsk bakpulver
2 dl russin (gärna gula och svarta)
1 1/2 dl torkade tranbär
200 g smör eller margarin
2 dl rörsocker strö
4 ägg
För alla
Kakan innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller byt ut det mot kokos. Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Näringsberäkningen är beräknad per bit och 1 kaka räcker till ca 24 bitar.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi800 KJ / 191 kCal
Fett8.7 g
Kolhydrater24.2 g
Protein2.9 g
Kommentar
Jag hade bara i halva mängden russin och fikon och tillsatte en burk kanderade cocktailkörsbär istället. Det blev kanon!
Rebecca
2021-01-20