Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Smörrebröd med kumminlax och pepparrotsmajo

Detta utsökta danska tilltugg med lax, kummin och pepparrotsmajo är lätt att svänga ihop. Du använder rågbröd, laxfilé och kummin till smörrebrödet. Den smakrika majonnäsen vispar du ihop av ägg, senap, citron och pepparrot på tub.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg laxen på en tallrik. Rör ihop socker och salt. Strö det på laxen. Låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter, tills blandningen lösts upp på laxen.
  2. Pepparrotsmajo: Vispa ihop äggula, senap, citronjuice och salt. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med pepparroten. Tillsätt ev några droppar vatten om majonnäsen känns för tjock.
  3. Rosta kumminfröna i en torr och het stekpanna ett par minuter. Stöt dem grovt i en mortel. Blanda kumminfrön och dill. Torka av laxen något med hushållspapper och rulla den i dill och kummin.
  4. Bred smör på bröden, kantskär och dela dem.
  5. Skär laxen i cm-tjocka skivor. Fördela dem på brödskivorna. Klicka på lite pepparrotsmajonnäs. Garnera ev med finstrimlad salladslök och citronskivor.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på brödet för samtliga allergener.
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut hemlagad majonnäs och välj i stället äggfri specialmajonnäs  och smaksätt den med pepparrot.

Tips

Tänk på att ingredienserna till majonnäsen ska ha samma temperatur så får du ihop den utan att den skär sig.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g skinn- och befri laxfilé (som varit fryst minst 3 dygn)
  • 1 msk socker
  • 1/2 msk salt
  • 3 msk hel kummin
  • 1/2 dl finskuren dill
  • 4 tunna skivor danskt rågbröd
  • smör till brödet
  • ev finstrimlad salladslök och citronskivor till garnering
Pepparrotsmajo
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 krm salt
  • 1 dl matolja
  • 2 1/2 tsk pepparrot från tub
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?