ÖVER 60 MIN | Medel

Fryst hallontårta med kokos- och smördegssmul

Vankas det festligheter? Gör en fryst hallontårta! Festlig, supergod och perfekt att förbereda i förväg. Tårtan består av en digestivebotten med hallonparfait, och på toppen: ett krispigt smul av bakad smördeg och kokos.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Mixa alla ingredienser i en matberedare till en smulig massa. Tryck ut i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter (för 10-12 bitar). Ställ i kylen.  
  2. Hallonparfait: Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med hallon och syltsocker. Koka upp och låt koka ca 2 minuter. Passera genom en finmaskig sil och låt svalna helt. 
  3. Koka upp en kastrull med vatten, låt sjuda. Sätt en rostfri bunke över kastrullen och vispa försiktigt äggulor och strösocker fluffigt med elvisp över vattenbadet. Låt svalna lite och vänd ner hallonpurén. Vispa grädden löst och vänd ner. Häll fyllningen på digestivebotten och ställ i frysen minst 6 timmar. 
  4. Topping: Baka smördegen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Ta fram tårtan ca 30 minuter före servering. Smula smördegen grovt och blanda med kokosen. Toppa tårtan med smulet.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: väl glutenfria produkter av digestivekex och smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och smördeg.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör, grädde och smördeg.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
Botten
  • 150 g digestivekex
  • 1/2 dl riven kokos
  • 60 g rumsvarmt smör
Hallonparfait
  • 1 vaniljstång
  • 400 g frysta hallon
  • 3 dl syltsocker
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde
Topping
  • ca 100 g fryst smördeg
  • 1 dl rostade kokoschips