Napoleonbakelse
Mille feuille, den franska bakelsen med len vaniljkräm mellan frasiga lager av smördeg, är egentligen perfekt som den är, men Napoleonbakelsen är en magiskt god tolkning som även innehåller sylt – dessutom är det en svensk uppfinning!
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2022
Ingredienser
ca 8 bitar
Blixtsmördeg
4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar ca 240 g)
1 tsk salt
250 g kallt smör i tärningar
1 dl vatten
1 stor äggula (à ca 20 g)
1 tsk färskpressad citronjuice
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g smör
5 dl vispgrädde
3/4 dl hallonsylt
1 1/2 dl florsocker
ca 1 1/2 msk vatten
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Låter spännande, gör så mycket som möjligt själv så vet jag ingredienserna är ok
Sven christer
2022-11-30Hej Rosmarie Om du köper på ett riktigt konditori är det ingen skillnad smakmässigt. Att göra göra dom själv är mer för egot och ekonomin.
Johan
2022-11-06Verkar lite omständigt & Avancerat. Men kanske värt besväret smakmässigt, om man jämför med hemlagat/färdigköpt ?!
Rosmarie
2022-05-26