Napoleonbakelse

4
0
Napoleonbakelse

Mille feuille, den franska bakelsen med len vaniljkräm mellan frasiga lager av smördeg, är egentligen perfekt som den är, men Napoleonbakelsen är en magiskt god tolkning som även innehåller sylt – dessutom är det en svensk uppfinning!

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2022

Napoleonbakelse

Ingredienser

ca 8 bitar

Blixtsmördeg

4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar ca 240 g)
1 tsk salt
250 g kallt smör i tärningar
1 dl vatten
1 stor äggula (à ca 20 g)
1 tsk färskpressad citronjuice

Vaniljkräm

1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g smör
5 dl vispgrädde
3/4 dl hallonsylt
1 1/2 dl florsocker
ca 1 1/2 msk vatten

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och grädde.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

4

Kommentarer

Testa liknande recept

Rabarberbulle
Krämbulle
Jordgubbstårta
Studenttårta
Kardemummakringlor