Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Avancerad

Små semlor med hemmagjord mandelmassa

Dessa små semlor är alldeles lagom stora för att tillfredsställa sötsuget. Och kanske orkar du två om du är riktigt sugen! Den hemgjorda mandelmassan görs på rostade mandlar vilket ger en rik mandelsmak.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 35-40 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Smula jästen och blanda med mjölken i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  3. Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter. 
  4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och dela degen på mitten. Dela sedan varje halva i 20 bitar (för ca 40 st) och rulla till runda bollar. 
  5. Lägg med skarven nedåt på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.  
  6. Fyllning: Sätt ugnen på 225°C. Rosta hälften av mandeln i ugnen ca 5 minuter. Mixa den rostade mandeln med resten av mandeln, bittermandel, florsocker, äggvita och vatten slätt i en matberedare. 
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter i 225°C. Låt svalna på galler under bakduk. 
  8. Vispa grädden. Dela bullarna och fyll med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin. Byt mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningpsrodukter.

Ingredienser

Portioner: 35-40 st
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3%)
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 800 g vetemjöl (800 g motsvarar ca 13 1/2 dl) + extra till utbakning
  • 1 ägg (till pensling)
Fyllning
  • 200 g skalad mandel
  • 1 bittermandel
  • 2 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • ca 1/2 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker (att pudra över)
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 1016 kJ / 243 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer