Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Skinkstek med ansjovisspetsad gräddsås och saltgurka

Har du tänkt laga till en stek? Varför inte testa det här receptet på skinkstek med ansjovisspetsad gräddsås och saltgurka! Skinksteken är riktigt god och går alldeles utmärkt att servera till större sällskap.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Salta och peppra steken generöst. Bryn den runt om i en het stekpanna med 2/3 av smöret. Stick i en köttermometer.
  3. Linda in steken i folie. Lägg den på ett ugnsfat och låt stå i ugnen i ca 50 minuter eller tills köttermometern visar 75°C. Ta ut och låt vila i foliet i minst 10 minuter.
  4. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i en kastrull med resterande mängd smör. Häll på vinet och låt småputtra ett par minuter.
  5. Tillsätt kalvfond, soja och grädde. Låt koka ihop i 6-7 minuter på medelstark värme. Vispa ner maizenaredningen i såsen. Sänk värmen och låt sjuda till lagom såskonsistens. Smaksätt med salt, peppar och ansjovisspad. Rör ner persiljan.
  6. Ta ut steken från foliet. Hetta på nytt upp en stekpanna med smör och bryn steken på alla sidor så att du får en fin stekyta.
  7. Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på tallrik på en bädd av valfria grönsaker. Skeda över såsen. Servera med potatismos och saltgurka.

För alla

Läs ingrediensförteckningen på kalvbuljongen och ketjap manis.
I övrigt innehåller rätten gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: Använd maizena majsstärkelse istället för maizena.
Gör laktosfri: Stek i laktosfritt smör, byt ut grädden mot laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: Stek i mjölkfritt smör eller olja, byt ut grädden mot havre-, soja-, eller risbaserat alternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 skinkstek eller fläskbog (1 skinkstek motsvarar ca 800 g)
  • 1/2 gul lök
  • 3 msk smör till stekning
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl kalvbuljong (konc fond och vatten)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk söt sojasås, ketjap manis
  • 2 msk ansjovisspad
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 2 msk ljus maizenaredning
Till servering
  • potatis
  • saltgurkor
  • grönsaker t ex morötter, gröna bönor och sticklök
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?