Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Skärets fisksoppa

Skärets fisksoppa är en riktig pärla! Med filéer av lax eller torsk, läckra havskräftor, räkor, havsstänkta blåmusslor, grönsaker och saffran blir detta en fantastisk fisk- och skaldjurssoppa. Servera med aioli, bröd och en smakrik ost.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Soppa: Skala och tärna alla grönsaker fint. Fräs dem i lite smör några minuter, de ska bara bli mjuka och inte få någon färg. Rör ner tomatpuré och saffran.
  2. Häll i vinet och koka ihop vätskan tills hälften återstår. Blanda sedan vätskan med fiskbuljongen i en rejäl gryta. Tillsätt timjan och lagerblad.
  3. Låt soppan koka försiktigt i ca 20 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Aioli: Gör aiolin under tiden. Skala vitlöksklyftorna. Kör vitlök, ägg och salt ca 15 sekunder i matberedare. Späd med oljan under mixning.  Smaksätt med citronsaft och kajennpeppar.
  5. Dela fiskfiléerna i bitar. Lägg i fisk- och skaldjursbitarna när 5 minuter återstår av soppans koktid. Servera med riven ost, aioli samt rostat vitlöksbröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g fiskfilé t ex lax eller torsk
  • 4 havskräftor (kan uteslutas)
  • 20 blåmusslor (skalade på burk går utmärkt)
  • 20 skalade räkor
Soppan
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1/2 stjälk selleri
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 flaska vitt vin (à 375 ml)
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 g saffran (1 g motsvarar 2 pkt)
  • 1 msk smör
  • 1 l fiskbuljong (tärning + vatten)
  • 1 tsk hackad färsk timjan eller torkad (1 tsk färsk motsvarar 1 krm torkad timjan)
  • 2 lagerblad
Aioli
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 2 krm salt
  • 2 dl rapsolja eller majsolja
  • 1/2 krm kajennpeppar
Till servering
  • 1 dl riven lagrad svensk ost
  • rostat vitlöksbröd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?