Skånsk senap
Skånsk senap är ett enkelt recept på egen grovkornig senap, direkt från de skånska slätterna! Den goda grova senapen serveras till julbordet eller grillkorven, allt efter egen smak.
Ingredienser
2 dl
1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
2 msk ättiksprit (ca 12%)
2 1/2 msk socker
1 1/2 tsk salt
vatten
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag har sparat det här receptet eftersom jag helt håller med Eva här nedanför om hur senapen smakar bäst enligt mig. Jag rekommenderar receptet som Eva fått från sin svärmor, och min pappa från Skåne brukade ha ansvar för att göra såsen med hjälp av ”kanonkula”. Blir superstarkt och supergott, som smakchock eller utblandas i vit sås!
Elisabeth
2023-12-24Jag har inte provat receptet men måste berätta om vår viktiga julsenap, den till lutfisken. Vi har ärvt min skånska svärmors keramikskål med "kanonkula". Däri läggs bruna senapskorn och så sitter man där med skålen i knät och låter kulan rulla runt och runt och krossa kornen. Under tiden fyller ens assistent på med lite vatten tills lagom konsistens fåtts. Inget mer. Denna senap gör lutfiskätandet till en ännu större njutning och är det jag med störst förtjusning tagit till mig av det skånska julbordet. Senapen ska ätas nygjord, håller smaken möjligen till nästa dag. Det går lika bra med mixer, men det är ju fusk.
Eva
2005-12-22Prova med lite Madeira i senapen!
Anders
2004-12-01