Recept: Skaldjurspaté
  • Recept
  • Avancerat
  • Tid: Över 60 min

Skaldjurspaté

Betyg
5 röster

Delikat och förstklassig skaldjurspaté för dig som vill utmana dig själv i matlagningen. Denna utsökta paté tillagas av två olika färser av fina råvaror som rökt lax, laxfilé, gös, räkor och kräftstjärtar.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2000.

Ingredienser

Laxfärs

  • 250 g laxfilé (utan skinn)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 äggvita
  • 150 g rökt lax
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 msk potatismjöl
  • 1/2 krm kajennpeppar

Skaldjursfärs

  • 250 g gös (eller torskfilé)
  • 1 tsk salt
  • 1 äggvita
  • 2 dl vispgrädde
  • 75 g skalade räkor
  • 75 g kokta kräftstjärtar
  • 1/2 msk potatismjöl
  • 1/2 krm kajennpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 °C..
  2. Laxfärs: Skär laxfilén i bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med salt och äggvita. Kör till en jämn smet.
  3. Tillsätt grädde, potatismjöl och kajennpeppar. Kör till en slät och fin färs.
  4. Skär den rökta laxen i tärningar och vänd ner i färsen.
  5. Skaldjursfärs: Till skaldjursfärsen skärs fiskfiléerna i mindre bitar och läggs tillsammans med salt och äggvita i en matberedare. Mixa till en jämn smet. Tillsätt grädden, potatismjöl och kajennpeppar. Mixa till en jämn och fin färs.
  6. Skär räkor och kräftstjärtar i bitar. Vänd ner dem i färsen. Smörj en avlång form, ca 1,5 liter (för 10 port). Bre ut laxfärsen i ett jämnt lager i formens botten. Fyll på med skaldjursblandningen. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda patén i vattenbad längst ned i ugnen i ca 1 timme. Låt den svalna. Stjälp upp patén och skär den i bitar. Lägg upp på ett fat. Garnera med körvel och citron.