Skaldjurscocktail med Västerbottensost och kumminkex | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Skaldjurscocktail med Västerbottensost och kumminkex

Denna lyxiga skaldjurscocktail med smakrik Västerbottensost och smarriga kumminkex är en perfekt entrérätt på nyårsafton. Förbered din smakliga äggstanning och kexen dagen före du bygger ihop din goda cocktail. En vacker och aptitretande rätt!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 100˚C.
  2. Äggstanning: Blanda ägg, grädde och mjölk med salt och svartpeppar. Mixa i osten med en stavmixer.
  3. Fördela ost- äggstanningen i vida portionsglas, gärna cocktail eller martiniglas som tål 100˚C ugnsvärme. Sätt glasen på en plåt och sätt in i ugnen 25 - 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  4. Höj ugnstemperaturen till 200˚C.
  5. Kumminkex: Tryck ut runda plattor av smördegen med hjälp av ett glas, i samma diameter som ytan är på ost- äggstanningen.
  6. Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper, strö kummin på smördegen. Lägg på ett bakplåtspapper och en plåt som tyngd på smördegen, grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt smördegsplattorna kallna på galler. Hit går bra att göra dagen innan.
  7. Vid serveringen: Äggstanningen värms försiktigt i glasen på 100˚C ca 15 minuter innan salladen läggs på, därefter serveras de direkt.
  8. På nyårsafton: Skala räkorna eller plocka bort muskeln av pilgrimsmusslorna och lägg musslorna på ett hushållspapper. Musslorna halstras i en mycket het panna i lite olivolja precis innan servering, 30-40 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar eller dela humrarna, plocka köttet ur kroppen, klorna och leder. Lägg upp hummerköttet i portioner.
  9. Sallad: Dela tomaterna, ta ur kärnhuset och strimla tomatköttet. Skär råa sockerärter i fina strimlor. Ansa och strimla salladslöken fint.  Plocka små fina salladsblad (2 per port).
  10. Blanda pressad citronjuice med rapsoljan.
  11. Blanda grönsakerna med dressingen, smaksätt med salt och peppar (om ni använder räkor så blandas de med grönsakerna).
  12. Lägg smördegskexet på den varma äggstanningen, lägg på salladen i en liten fin hög, lägg på halstrade pilgrimsmusslor eller hummer. Luta 2 romansalladsblad mot glaskanten.
  13. Garnera med plockad dill.

Ingredienser

Portioner: 4
Äggstanning
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven Västerbottensost
Kumminkex
  • 250 g färsk smördeg
  • 2 tsk hel kummin
Valfria skaldjur
  • 40 oskalade räkor
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 2 humrar
Sallad
  • 1 stor tomat
  • 10 sockerärtor
  • 2 salladslökar
  • 1 kruka romansallad
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 1/2 rapsolja
  • 1/2 kruka dill
Lägg till i inköpslistan