Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Skaldjur med grönsaksnudlar och vitlöksdressing

Detta recept på skaldjur med grönsaksnudlar och vitlöksdressing ger dig inte mindre än tre olika smaker! Välj mellan lyxig hummer, musslor eller salta räkor som du äter med smakrika, marinerade grönsaksremsor och gudomlig vitlöksdressing.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skaldjur: Skala räkorna eller plocka bort muskeln av pilgrimsmusslorna och lägg musslorna på ett hushållspapper. Musslorna halstras i en mycket het panna i lite olivolja precis innan servering, 30-40 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar. Eller dela humrarna, plocka ur köttet ur kroppen, klorna och leder. Lägg upp hummerköttet i portioner.
  2. Grönsaksnudlar: Skala gurkan och morötterna, kärna ur gurkan och hyvla ”nudlar” av morötterna och gurkan med en osthyvel. Ansa och hyvla fänkål och rädisor i tunna skivor. Blanda citronsaft med olivolja, vänd ner ”nudlarna”, rädisorna och fänkålsskivorna, krydda med salt och peppar. Låt det marinera i ca 30 minuter. Ansa och skölj salladen.
  3. Dressing: Lägg ägg i kokande vatten i 2 minuter. Skölj kallt och knäck i en bunke.
  4. Gröp ur stelnad äggvita som sitter i skalet med en tesked, lägg tillsammans med äggulan. Tillsätt salt, vitpeppar, rödvinsvinäger, skala och pressa i vitlöksklyftorna.
  5. Vispa i oljan droppvis i ägg- och vinägerblandningen, när det börjar tjockna kan man hälla i en tunn stråle under vispning. Skär gräslök fint och tillsätt i dressingen. Lägg dressingen i en spritspåse.
  6. Lägg de marinerade grönsakerna och skaldjur på tallrikarna, spritsa vitlöksdressing runt ”nudlarna”. Garnera med sallad eller salladsskott och örter. Servera med varm baguette eller rostat bröd. (Dressingen håller ca 1 vecka i kylen).

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos och mjölk.
Äggfri: välj annan dressing utan ägg.

 

Ingredienser

Portioner: 4
Skaldjur
  • 60 g oskalade räkor eller:
  • 12 pilgrimsmusslor eller:
  • 2 humrar
Grönsaksnudlar
  • 1/2 gurka
  • 2 morötter (gärna gula eller röda)
  • 1 liten fänkål
  • 6 rädisor
  • 1/2 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
Dressing (gör gärna dagen innan)
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl rapsolja
  • 1 kruka gräslök
Garnering
  • salladsskott, sallad och örter (t ex dill, bladpersilja, körvel, gräslök)
Lägg till i inköpslistan