Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sesamkringlor

Vackra sesamkringlor penslade med ägg och toppade med sesamfrön. Dessa godbitar serverar du tillsammans med en god ost och svarta oliver. Du kan även torka dessa kringlor till skorpor om du vill.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Använd matberedaren. Häll nästan allt mjöl, salt och jäst i skålen.
  2. Värm vatten med smör och olja i en kastrull tills smöret smälter (ca 40 grader, men inte över). Häll vätskan i matberedaren och kör några varv. 
  3. Rör ner äggen, ett i taget. Arbeta ihop till en deg. Tag eventuellt lite mer mjöl om det behövs, det beror på äggens storlek. Blanda också i sesamfröna och arbeta degen lite till.
  4. Täck med duk eller plastfolie och låt jäsa 20-30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 °C. Dela degen i 15 bitar (för 15 kringlor). Forma till ca 15 cm långa snoddar, som vrids några varv och sedan nyps ihop till ringar. Lägg ringarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 15 min. Pensla med uppvispat ägg, strö på sesamfrön och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt kringlorna svalna. 
  6. Servera ost och svarta oliver till.

Tips

Kringlorna kan också torkas till skorpor i 100°C i ugnen 11/2-2 timmar. När man bryter i en kringla ska den kännas torr.

Ingredienser

Portioner: 15 st
  • ca 7 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torrjäst
  • 3/4 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 1/2 msk olja
  • 3 ägg
  • 3/4 dl sesamfrön
Till pensling
  • 1 ägg
  • sesamfrön
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?