Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Semlor med variation

Piffa till de traditionella semlorna och testa det här underbara receptet! Du fyller de nybakade bullarna med kokta äpplen smaksatta med kardemumma och krämig grädde. En förträfflig variation av en svensk klassiker!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 28 små bullar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bullar: Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Ljumma till 37ºC.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll degspadet över jästen och rör till den är löst. Tillsätt salt, socker ev kakao, ägg, hjorthornssalt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd och dela den i 28 bitar (för 28 bullar). Forma runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250ºC.
  5. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
  6. Fyllning: Kärna ur och tärna äpplen, lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker och citronsaft, koka tills äpplena mjuknat. Smaksätt med kardemumma och låt kallna. Vispa grädde eller crème fraiche. Smaksätt gärna med florsocker, vaniljsocker och malen kanel.
  7. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur dem. Stick ner apelsinklyftorna eller fördela äppelfyllningen i bullarna och lägg på crème fraiche eller grädde. Lägg på locket och sikta florsocker över.
  8. Bjud semlorna till varm mjölk, kaffe, te eller mjölkchoklad.

För alla

Receptet innehåller gluten, mjölk och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, laktosfri mjölk, grädde och crème fraiche.

Tips

Byt ut grädde eller crème fraiche mot cottage cheese.

Ingredienser

Portioner: 28 små bullar
Bullar
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • ev 5 msk kakao
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 9 1/2 dl vetemjöl
  • ägg till pensling
Fyllning
  • 7 äpplen
  • 1 1/2 dl råsocker
  • citronsaft
  • 1 1/2 tsk stötta kardemummakärnor
  • 6 dl vispgrädde eller crème fraiche
  • ev florsocker, vaniljsocker och malen kanel
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare