Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Chokladsemlor

Choklad lyfter den älskade semlan till något alldeles extra. Fantastiskt fluffiga chokladbullar tillsammans ljuvlig chokladmandelmassa garnerat med en helt galet god chokladgrädde. Detta är verkligen en semmelfavorit för chokladälskaren. Ät som den är eller med varm mjölk som en hetvägg.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 14 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bullar: Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin. Häll i mjölken och rör ut jästen. Rör ner socker, kardemumma, salt och ägg och sikta ner kakao.
  2. Tillsätt hälften av mjölet och allt smör och arbeta degen så att smöret fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk. Ta upp degen och arbeta ihop den. Dela degen i 14 lika stora bitar (för 14 st) och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt bullarna kallna på galler.
  6. Garnering: Blanda grädden och florsockret i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i grädden och rör så att den smälter. Häll upp i en bunke och låt stå i kylskåp tills den blir riktigt kall.
  7. Fyllning:  Skär av ett ”lock” på varje bulle och gröp ur inkråmet från bullarna. 
  8. Blanda hälften av inkråmet med grädden. Riv mandelmassan och flisa chokladen fint och blanda med inkråmet till en smidig konsistens. Tillsätt ev mer inkråm om fastare konsistens önskas (eller se tips). Lägg fyllningen i bullarna.
  9. Garnering: Vispa försiktigt chokladgrädden tjock. Lägg den i en spritspåse och garnera semlorna.
  10. Till locken: Lägg på ” locken”. Sikta gärna över kakao blandat med florsocker.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per semla med vispgrädde i fyllningen.

Tips

Rosta resterande inkråm i en stekpanna och smula över en dessert.
Det går bra att göra degen dagen innan semlorna ska bakas. Jäs degen övertäckt i kyl.

Ingredienser

Portioner: 14 st
Bullar
  • 25 g färsk jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 4 msk kakao
  • ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
  • 75 g rumstempererat smör
Garnering
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 125 g mörk bakchoklad (55%)
Fyllning
  • inkråm från bullarna
  • ca 1 dl vispgrädde eller mjölk
  • 250 g mandelmassa
  • ca 50 g mörk choklad
Till locken
  • 1 tsk kakao
  • 1 tsk florsocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1979 kJ / 473 kCal