Semitorkade tomater

Ett smart och enkelt sätt att bevara tomaterna längre är att torka dem i ugnen. Semitorkade tomater passar lika bra i vardagspastan, på frukostmackan eller i en matig sallad.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Gör så här
03:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej! Fråga. Om att lägga in dem i olja har fått ett svar (se inklippt) som är potentiellt farligt! Oljeanläggningar ska man aldrig göra hemma. Ändra detta svar ICA. Vänligen En kunnig hemmakonserverare Hej Eivor! Det har vi inte testat men det borde bli jättegott! Oljan blir nog god att använda till dressing sen. Vänliga hälsningar Tove
Tina
2025-08-18Stort tack Tina för din kommentar! Du har helt rätt man ska vara mycket försiktig med oljeinläggningar. I just detta recept så ugnsbakas tomaterna lång tid i 125°C. Enligt livsmedelsverket så krävs det (beroende på vilken typ av bakterien clostridium botulinum) en bit över 100 grader i minst 15 minuter för att bakterien ska förstöras. Men det är mycket viktigt att man förvarar inläggningen i kylskåp (vilket jag nu förtydligat i svaret till Eivor). Här kan du läsa mer om detta http://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/botulism-jode/ eller här https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2021/l-2021-nr-16-heminlaggning-av-gronsaker_.pdf Hälsningar Ulrika
ICA-köket
2025-08-19Kan man lägga in dem i olja i en glasburk? Farmor
Eivor
2024-09-27Obs! Viktigt att man använder ren burk och förvarar i kylskåp. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
2025-08-19Hej Eivor! Det har vi inte testat men det borde bli jättegott! Oljan blir nog god att använda till dressing sen. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
2024-10-16De går alldeles utmärkt att frysa och ta upp eftersom.
Mari
2024-08-07