Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Morfars grötdessert

Morfars grötdessert är en smaskig tårta som är gjord på gröt. Tårtan innehåller hallon, gelatinblad, hallonsaft, grötris, mjölk, strösocker, vaniljsocker och vispgrädde. Mums!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg de frysta bären i en valfri form med flat botten (spara ev några till garnering). Blötlägg 2 av gelatinbladen (för 10 bufféportioner) i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Blanda hallonsaften med vattnet i en kastrull och läggg i gelatinbladen. Värm under omrörning tills gelatinet smält. Ta av kastrullen och låt svalna.
  3. Häll blandningen i formen med bären. Ställ att stelna i kylen.
  4. Låt risgrynen sakta koka mjuka i mjölken, minst 1 timme. Rör då och då.
  5. Blötlägg de 3 återstående gelatinbladen (för 10 bufféportioner). Rör ner dem i den varma gröten. 
  6. Smaksätt med strösocker och vaniljsocker. Låt gröten kallna. Hårdvispa grädden och blanda i den.
  7. Häll grötblandningen över det stelnade hallongeléet och ställ in i kylskåpet ca 1 dygn.
  8. Doppa skålen i hett vatten ett ögonblick och stjälp upp. Garnera ev med lite hallon.

För alla

Fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 paket frysta hallon (à ca 250 g)
  • 5 gelatinblad
  • 1/2 dl outspädd hallonsaft
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grötris
  • 9 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan