Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Sellerisoppa med rökt lax

Denna goda, gräddiga sellerisoppa kan du göra både med och utan sherry. Mixa soppan helt slät innan du toppar med mumsig lax som ger en fint rökig smak och servera direkt ihop med rostat bröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och tärna selleri och gul lök. Snitta, skölj och strimla purjolöken. Fräs rotselleri och lök i matfettet i en stor kastrull eller gryta. Pressa i saften av citronen. Tilsätt vatten, buljongtärning, mjölk och grädde. Skala och pressa i vitlöken. Låt sjuda under lock ca 40 min.
  2. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt ev. sherryn. Smaka av med salt och peppar.
  3. Strimla laxen fint och lägg i soppan precis innan servering.
  4. Till servering: Servera soppan med rostat bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 citron
  • 5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 dl grädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • ev 1/2 dl sherry
  • salt och peppar
  • 100 g färskrökt lax
Till servering
  • rostat bröd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?