Salviakryddad kycklingfilé på fänkål
Utmana dig själv och gör härlig salviakryddad kycklingfilé upplagd med fänkål. Förutom salvian så ger du även kycklingen en syrlig citruston som passar bra med den milda fänkålen. Servera med utsökta, balsamstekta vitlökar och pinjenötter.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2000
Ingredienser
4 portioner
8 kycklinglårfiléer eller hälften så många bröstfiléer
8 långa salviablad eller torkad salvia (8 långa blad motsvarar 1 tsk torkad salvia)
1 tsk rivet citronskal
1 msk matolja
4 små fänkål
3 msk socker
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 schalottenlök
1 msk oregano
1 msk smör
ca 1 vitlök
1/2 dl pinjenötskärnor
1 dl balsamvinäger
1 msk smör eller margarin
rucolasallad och färska örter
salt
peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentar
Fänkålen slut i butiken och salvian vissnat hemma...hmmm vad göra?! En stor spetskål som vi delade i 4 avlånga delar som fick gratinera i ugn med hackad färsk oregano, schalottenlök och olja. Samtidigt griljerade vi kycklingfilé i strimlor uppträdda på spett. Penslade med olja blandat m citronskal, salt, peppar & chiliflakes. Pinjenötterna fräste vi i rikligt med smör, pressad vitlök och fänkålsfrön. Till detta rosévinet Patriale. Blev underbart gott!!!
Peter
2020-07-16