Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Saftig saffranskaka

En mumsig och saftig saffranskaka som passar extra bra till juletider. Gör ett krispigt pajskal som du sedan fyller med mandelmassa och saffran. Julens smaker blandar sig och resultatet är ljuvligt. Passar utmärkt att ställa fram på julbuffén.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Nyp ihop mjöl, smör, strösocker och äggula till en pajdeg eller använd matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i högst 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
  4. Riv mandelmassan grovt. Blanda saffran och vatten. Rör ner i mandelmassan och blanda väl. Tillsätt äggulorna och rör om.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bre ut fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Gör ett stickprov för att se om den är färdig. Servera gärna med en liten gräddklick.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör mjölkfri: byt smöret mot mjölkfritt margarin.

Tips

Kakan passar bra på buffébordet och antalet portioner är beräknade därefter.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 msk strösocker
  • 1 äggula
  • 300 g mandelmassa
  • 1 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 4 äggvitor
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?