Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Elsas favoritkaka

Elsas favoritkaka är en lyxig kaka som du kan variera smaken på genom att låta russinen dra i rom eller konjak. Häll degen i en springform och täck med den mumsiga fyllningen före allt gräddas. Sikta florsocker över kakan före du bjuder på den.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fyllning: Blanda russin och rom eller konjak i en skål. Låt stå och dra ca 2 tim.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Deg: Smält matfettet i en kastrull. Blanda i mjöl, socker och salt. Häll degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port).
  4. Riv mandelmassan och blanda med ägg och mjöl. Rör i russin och sprit. Häll smeten i formen. Grädda ca 15 min. Låt kakan svalna något i formen innan den lossas från kanten.
  5. Sikta över florsocker innan servering.

Ingredienser

Portioner: 8
Fyllning
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl rom (eller konjak)
  • 250 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 msk vetemjöl
Deg
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
Garnering
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?