Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Saftig lammstek med äpplen

Ett fantastiskt gott recept på en saftig lammstek med äpplen, full av mustiga smaker. Rätten är något avancerad att laga så om du vill ha en utmaning i köket är det här något för dig! Servera gärna lammsteken med pressad potatis och gröna bönor.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Torka noga av steken och lägg den i en långpanna. Rör ihop citron, soja, svartpeppar, rosmarin och pressa ner 2 vitlöksklyftor (för 8 port). Pensla steken med detta och sätt in i ugnen. Stek i 30 minuter.
  3. Skala lökarna under tiden. Ta ut kärnhusen ur äpplena med äppelpip eller potatisskalare. Stoppa en skalad vitlöksklyfta i varje äpple.
  4. Vänd steken efter 30 minuter i ugnen och pensla även andra sidan. Lägg lökarna vid sidan om. Pensla dem. Slå på lite vatten. Stick en köttermometer i stekens tjockaste del.
  5. Efter 15 minuter lägger du också äpplena bredvid steken. Fortsätt att pensla steken tills blandningen tar slut och slå på vatten om det behövs.
    Stek till en innertemperatur av 65°C för rosarött kött och 72°C för genomstekt. Svep in steken i aluminiumfolie och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den.
  6. Sås: Ta vara på skyn som bildas. Mät den och späd med vatten till 5 dl (för 8 port). Tillsätt grädden och vispa i vetemjölet. Koka upp under omrörning och koka i ett par minuter. Smaka av med några droppar soja och ev lite salt.
  7. Kokt pressad potatis liksom gröna bönor är gott till steken.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 2 1/2 kg lammstek med ben
  • 1 pressad citron
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk torkad rosmarin eller färsk rosmarin (2 tsk torkad motsvarar 2 msk färsk)
  • 2 vitlökar
  • 15 steklökar
  • 15 små äpplen
Sås
  • sky + vatten
  • 1 dl grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • soja
  • ev salt
Lägg till i inköpslistan