Saffranskrans med vanilj | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Saffranskrans med vanilj

En saffranskrans med vanilj som har en perfekt julsmak. Kransen tillverkar du genom att skära bitar av den fyllda degrullen, som sedan gräddas i en rund form. Saffranskransen kommer med all säkerhet bli din familjs nya favoritkaka!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm tills ca 37˚C. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt kvarg, socker och salt rör om. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck den med en bakduk och låt jäsa 30-45 minuter.
  3. Rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda igenom den med ev. resten av mjölet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant, kavla ut till en kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär ca 4 cm breda bitar. Lägg dem i formen med snittytan upp. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200.˚C
  6. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna på galler övertäckt med bakduk.

För alla

Kransen innehåller gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett samt laktosfri mjölk och kvarg.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Byt ut kvargen mot Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: pensla med mjölk.

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 1 påse saffran (à 0,5 g)
  • 2 dl mjölk
  • 15 g färsk jäst för söta degar
  • 1/2 dl kvarg gourmet (10 %)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 6 dl vetemjöl
Fyllning
  • 75 g smör eller margarin
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
Pensling
  • ägg
  • pärlsocker
Lägg till i inköpslistan