Saffranskrans med mörk choklad

Ingen jul utan saffransbullar! Imponera på fikagästerna med denna vackra och oemotståndliga saffranskrans med en gyllene vetedeg och en fyllning på mörk choklad. Avsluta med att dekorera kransen med glasyr.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2023

Ingredienser
2 kransar
25 g färsk jäst
3 1/2 dl mjölk
1 förp saffran (0,5 g)
10 dl vetemjöl (600 g)
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumstempererat smör
1 ägg
uppvispat ägg till pensling
Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
100 g hackad mörk choklad
Glasyr
2 dl florsocker
2 msk kallt vatten
För alla
Kontrollera noga innehållet i chokladen.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria ersättningsprodukter till mjölk, smör och choklad.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfria ersättningsprodukter till mjölk, smör och choklad.
Näringsvärdet är beräknat per krans.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria ersättningsprodukter till mjölk, smör och choklad.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfria ersättningsprodukter till mjölk, smör och choklad.
Näringsvärdet är beräknat per krans.
Gör så här
Tips
Baka kransarna i förväg, förvara under bakduk om de ska ätas samma dag, i plastpåse om de ska förvaras 1–2 dagar. Värm på i 175°C 5–10 minuter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi13932 KJ / 3330 kCal
Fett153 g
Salt5.56 g
Kolhydrater441 g
Protein40 g
Kommentarer
Ungefär hur många personer kan man uppskatta att 2 kransar räcker till?
Emma
2023-12-07Temperatur på mjölken?
Barbro
2023-11-22Hej Barbro! I detta recept ska det vara kall mjölk eftersom degen ska jäsa länge i kylen. Lycka till. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-11-22