Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Glutenfri saffranskaka

Härligt maffig och naturligt glutenfri kaka med tydlig smak av saffran! Det är fritt fram att byta russin, nötter och choklad mot det som finns hemma, kanske riven kokos, torkade fikon, tranbär och vit choklad? Vinner på att ”vila” ett par dagar.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Riv mandelmassan grovt.
  3. Vispa mandelmassa, smör och sirap fluffigt med elvisp.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
  5. Blanda ner polentan, saffran och salt. Rör till en jämn smet. Tillsätt russin, mandel och choklad.
  6. Bred ut smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Grädda i mitten av ugnen ca 1 ½ timme. Låt svalna helt.
  7. Till servering: Servera saffranskakan som den är eller med en klick grädde.

För alla

Fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, choklad och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria produkter av matfett och choklad. Servera med vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt istället för grädde.

Ingredienser

Portioner: 20 bitar
  • 300 g mandelmassa
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 3 ägg
  • 2 1/4 dl polentagryn
  • 1 paket saffran (à 0,5 g)
  • 3/4 tsk salt
  • 1 dl russin
  • 1 dl grovhackad sötmandel
  • 1 dl hackad mörk choklad (70 %)
Till servering
  • ev vispgrädde
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1240 kJ / 296 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept