Saffranskrans med äpple och mandel

Här sparas det inte på krutet – baka en gyllene saffranskrans med extra allt! Utgå från en riktigt bra saffransdeg och fyll med äpplen och mandelmassa. Rulla ihop, strössla med mandel och pärlsocker, grädda och njut av doften som sprids i köket. Julstämning!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014

Ingredienser
2 kransar
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 påsar saffran (à 1/2 g, till 2 kransar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
840 g vetemjöl (ca 14 dl, till 2 kransar)
Fyllning
2 äpplen (gärna ingrid marie)
100 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
ägg till pensling
pärlsocker till garnering
Gör så här
00:15:00
00:20:00
01:00:00
00:20:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per krans.
Energi16564 KJ / 3959 kCal
Fett170 g
Salt3.7 g
Kolhydrater521 g
Protein72 g
Kommentarer
11 stEtt tips för att den ska få fin form är att lägga kanten från en springform på plåten och lägga kransen i den. Ingen risk att de flyter ut då!
Ingegerd
Väldigt goda kransar! Jag sparade inte på fyllningen som några föreslår men jag la den hackade mandeln inuti i stället för ovanpå. Eftersom fyllningen blev så blöt var det svårt att avgöra om kransarna var färdiga, men jag gräddade i 30 minuter och de smakade färdiggräddat. Hade eventuellt tagit lite mindre socker i fyllningen eftersom det redan blir så sött av mandelmassan... Rekommenderar! 👌🏼
Sandy
En riktig klassiker hemma hos oss! Jag har bakat dem nästan varje jul sedan 2014 och de blir alltid uppskattade av fikagästerna. Kransarna blir riktigt maffiga och innehåller ju också typ allt som är gott,
Vicktoria
Mycket god. Spara lite på fyllningen, annars blir de väldigt tunga kransar som flyter ut. /Gunilla
Gunilla
Om man gör längder i långpanna istället, blir det då 4 längder alltså en full långpanna?
Sandra
Hej Sarah och Ritva! Vi har bakat kransarna flera gånger med bra resultat. Men kanske ni har mätt upp mjölet istället för vägt? Sen så är det är ju rätt mycket fyllning, kanske inte degen orkar resa sig i ugnen som den ska? Eller att ni har tagit margarin i stället för smör, det är ju mjukare i kylskåp och kan påverka degens konsistens och hur den beter sig. Men som sagt, svårt att ge ett bra svar på vad som hänt i just era fall. Hälsningar Michelle
Ica-köket
Smakade bra, men kransarna flöt ut och blev jättestora och platta. Kan det vara för lite mjöl angivet i receptet?
Ritva
Leif: Står överst till vänster "Portioner: Ger 2 kransar"
Elisabet
Mina kransar "smälte" ut, sprack upp och blev gigantiska. Jag körde två plåtar samtidigt och använde varmluft som man då ska sänka till 150 om det ska motsvara 175 i vanlig ugn. Kan det vara för låg värme satt i receptet?
Sarah
Ska varje degplatta bli en krans, eller ska de läggas ihop och rullas till EN krans? Det framgår inte.
Leif