Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Betyg 3.6 av 5.
42 personer har röstat
8
Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Bulla upp med flera vetebullar i en stor form och jäs till en jättebulle fylld med hemgjord vaniljkräm och smörig mandelmassa. Butterkakan har fått sig namn efter det tyska och engelska ordet för smör, ”butter”. Den har alltså inget med att vara butter att göra.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2015

Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Ingredienser

2 kakor

Vaniljkräm

1/2   vaniljstång
2 dl  vispgrädde
1 1/2 dl  mjölk (3%)
1/2 dl  strösocker
4   äggulor
1 1/2 msk  majsstärkelse

Bulldeg

ca 13 dl  vetemjöl (ca 780 g)
1 1/2 dl  strösocker
1 1/2 tsk  malen kardemumma
1/2 tsk  salt
5 dl  mjölk
25 g  jäst
150 g  rumsvarmt smör (+ extra till formarna)

Fyllning

125 g  rumsvarmt smör
125 g  riven mandelmassa
1 msk  malen kanel

Garnering

1   ägg (till pensling)
pärlsocker

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.Näringsvärdet är beräknat per kaka.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.6 av 5.
42 personer har röstat

Kommentarer

Utmärkt

Jan

2024-03-24

Ska man verkligen sätta på ugnen på 200° för att sedan vänta i 40 minuter på att bullarna jäser....

Ronny

2021-09-11

Alldeles lite fyllning

Nora

2020-11-21

Näringsvärde per portion

Energi15875 KJ / 3793 kCal
Fett194 g
Salt4.01 g
Kolhydrater439 g
Protein65 g

Testa liknande recept

Kanelbullar med kardemumma
Betyg 4.3 av 5.
225 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanelbullekladdkaka
Betyg 4.2 av 5.
150 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Äppel- och mandelbullar
Betyg 3.3 av 5.
40 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanelsnurror med äpplen
Betyg 4.1 av 5.
87 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rödbetskaka med frosting
Betyg 4.1 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kanelsnäcka
Betyg 5 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga