Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm
Bulla upp med flera vetebullar i en stor form och jäs till en jättebulle fylld med hemgjord vaniljkräm och smörig mandelmassa. Butterkakan har fått sig namn efter det tyska och engelska ordet för smör, ”butter”. Den har alltså inget med att vara butter att göra.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2015
Ingredienser
2 kakor
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk (3%)
1/2 dl strösocker
4 äggulor
1 1/2 msk majsstärkelse
Bulldeg
ca 13 dl vetemjöl (ca 780 g)
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
25 g jäst
150 g rumsvarmt smör (+ extra till formarna)
Fyllning
125 g rumsvarmt smör
125 g riven mandelmassa
1 msk malen kanel
Garnering
1 ägg (till pensling)
pärlsocker
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per kaka.
Energi15875 KJ / 3793 kCal
Fett194 g
Salt4.01 g
Kolhydrater439 g
Protein65 g
Kommentarer
Utmärkt
Jan
2024-03-24Ska man verkligen sätta på ugnen på 200° för att sedan vänta i 40 minuter på att bullarna jäser....
Ronny
2021-09-11Alldeles lite fyllning
Nora
2020-11-21