Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

42
6
Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Bulla upp med flera vetebullar i en stor form och jäs till en jättebulle fylld med hemgjord vaniljkräm och smörig mandelmassa. Butterkakan har fått sig namn efter det tyska och engelska ordet för smör, ”butter”. Den har alltså inget med att vara butter att göra.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2015

Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Ingredienser

2 kakor

Vaniljkräm

1/2
vaniljstång
2 dl
vispgrädde
1 1/2 dl
mjölk (3%)
1/2 dl
strösocker
4
äggulor
1 1/2 msk
majsstärkelse

Bulldeg

ca 13 dl
vetemjöl (ca 780 g)
1 1/2 dl
strösocker
1 1/2 tsk
malen kardemumma
1/2 tsk
salt
5 dl
mjölk
25 g
jäst
150 g
rumsvarmt smör (+ extra till formarna)

Fyllning

125 g
rumsvarmt smör
125 g
riven mandelmassa
1 msk
malen kanel

Garnering

1
ägg (till pensling)
-
pärlsocker

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.Näringsvärdet är beräknat per kaka.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

42

Kommentarer

Nora

2020-11-21

Alldeles lite fyllning

Tord

2020-11-13

Toppen recept!

Berit

2020-09-15

Riktig mumsig! Tar lite tid att göra men väl värt det.

Näringsvärde per portion

Energi 15875 KJ / 3793 kCal
Fett 194 g
Salt 4.01 g
Kolhydrater 439 g
Protein 65 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept