Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Bulla upp med flera vetebullar i en stor form och jäs till en jättebulle fylld med hemgjord vaniljkräm och smörig mandelmassa. Butterkakan har fått sig namn efter det tyska och engelska ordet för smör, ”butter”. Den har alltså inget med att vara butter att göra.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 kakor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull.
  3. Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse i en bunke. Tillsätt den varma mjölkblandningen, lite i taget under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen.
  4. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar, ca 5 minuter. Sila genom finmaskig sil och låt svalna.
  5. Blanda alla torra ingredienser till bulldegen i en bunke.
  6. Värm mjölken fingervarm, 37 °C. Smula jästen i en bunke. Rör ut med mjölken. Klicka ner det rumsvarma smöret. Tillsätt de torra ingredienserna.
  7. Arbeta till en smidig deg, ca 15 minuter i maskin eller ca 20 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats ca 40 minuter, eller till dubbel storlek.
  8. Sätt ugnen på 200°C.
  9. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
  10. Smörj två formar med löstagbar kant , ca 24 cm i diameter.
  11. Dela degen i 2 bitar och kavla ut till 2 plattor à ca 20 x 40 cm. Bred på mandelfyllningen och rulla ihop till en rulle.
  12. Skär degrullarna i 3-4 cm tjocka bitar och placera dem med snittytan uppåt i formarna. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  13. Gör en liten fördjupning i varje bulle och klicka i vaniljkrämen.
  14. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  15. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt butterkakorna svalna på galler under bakduk.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per kaka.

Ingredienser

Portioner: 2 kakor
Vaniljkräm
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk (3%)
  • 1/2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 1/2 msk majsstärkelse
Bulldeg
  • ca 13 dl vetemjöl (ca 780 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 150 g rumsvarmt smör (+ extra till formarna)
Fyllning
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 125 g riven mandelmassa
  • 1 msk malen kanel
Garnering
  • 1 ägg (till pensling)
  • pärlsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 15875 kJ / 3793 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer