Saffransbutterkaka

Om du vill baka den godaste saffranskakan inför jul ska du testa det här ljuvliga receptet på saffransbutterkaka. Kakan blir otroligt mjuk och saftig med en underbar smak av saffran,
mandelmassa
och mandel. Gudomligt gott!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2024

Ingredienser
10 bitar
1/2 förp jäst (à 50 g)
75 g smör (+ extra till formen)
2 1/2 dl mjölk
3/4 dl socker
1 förp saffran (à 1/2 g)
1 krm salt
ca 7 dl vetemjöl (7 dl vetemjöl motsvarar ca 420 g)
Fyllning:
100 g mandelmassa
1 msk vatten
Till pensling:
ca 1/2 dl hackad mandel
1 ägg
Gör så här
00:10:00
00:45:00
00:30:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi1336 KJ / 319 kCal
Fett12 g
Salt0.3 g
Kolhydrater44 g
Protein7 g
Kommentarer
16 stIdag gör jag kanelbullar, vanlig vetedeg och kanel och socker emellan isf. mandelmassa
Christina
Eftersom jag är kass på bullar så följde jag receptet till punkt och pricka. Det blev jättebra! Fluffiga och goda. Kanske tar jag mer mandelmassa nästa gång.
Mona
Lättbakat och bra recept. Kommer göra igen. Kakan blev god men ska bre på smör på degen nästa gång för att få den mer saftig.
Hillevi
Det var svårt att födela mandelmassa jämt ( breda) över degen. Det blev inte rättvist. Kanske går det att hyvla tunna skivor?
Linda
Väldigt bra recept. Jag använde kall degvätska. Rumstemperatur på smöret och kall mjölk. Lät degen gå i maskin i 15min. Ca 2h jäsning för dubbel storlek. Därefter vila utan att jäsa på bänk ca 30min. Gjorde sedan enligt recept och lät jäsa ca 2h till för dubbel storlek. Mycket saftigt bröd. Hade i russin som jag lät ligga i vatten och lite konjak i 30min innan jag hade i de silade russinen i degen i slutet av knådningen.
Sara
Så god ska göra den igen till jul , kavlade ut och bredde smör innan jag la på mandelmassa 😋😋😋
Marianne
Bakar enligt det här receptet i skrivande stund för, minst, femioelfte gången. Den här gången blir det bullar, gräddade i muffinsplåt.
Inger
Bra och lätt recept. Jag blandar mandelmassan med lite smör och vaniljsocker innan jag brer ut den på degen! 4 starka stjärnor får den
Sara
Jättegott! Har gjort denna flera gånger och den är väldigt lätt att lyckas med! För att göra den extra god smälter jag smör och penslar på degen innan jag river mandelmassan ovanpå. Gotteligott!
Malin
Ett jättegott saffransbröd som vi bakar till varje jul. Blanda gärna i russin i smeten. Istället för att blanda madelmassa i vatten kan man istället riva madelmassan direkt på den utkavlade degen (går lättare om mandelmassan får ligga i frysen en liten stund).
Annica