Saffransbutterkaka

Betyg 4.4 av 5.40 personer har röstat
Receptet har 16 kommentarer
Saffransbutterkaka

Om du vill baka den godaste saffranskakan inför jul ska du testa det här ljuvliga receptet på saffransbutterkaka. Kakan blir otroligt mjuk och saftig med en underbar smak av saffran,
mandelmassa
och mandel. Gudomligt gott!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2024

En butterkaka på ett fat där en bit är utskuren och ligger på en assiett.

Ingredienser

10 bitar
1/2 förp jäst (à 50 g)
75 g smör (+ extra till formen)
2 1/2 dl mjölk
3/4 dl socker
1 förp saffran (à 1/2 g)
1 krm salt
ca 7 dl vetemjöl (7 dl vetemjöl motsvarar ca 420 g)

Fyllning:

100 g mandelmassa
1 msk vatten

Till pensling:

ca 1/2 dl hackad mandel
1 ägg

Gör så här

00:10:00
00:45:00
00:30:00
00:25:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

16 st
  • Idag gör jag kanelbullar, vanlig vetedeg och kanel och socker emellan isf. mandelmassa

    Christina

  • Eftersom jag är kass på bullar så följde jag receptet till punkt och pricka. Det blev jättebra! Fluffiga och goda. Kanske tar jag mer mandelmassa nästa gång.

    Mona

  • Lättbakat och bra recept. Kommer göra igen. Kakan blev god men ska bre på smör på degen nästa gång för att få den mer saftig.

    Hillevi

  • Det var svårt att födela mandelmassa jämt ( breda) över degen. Det blev inte rättvist. Kanske går det att hyvla tunna skivor?

    Linda

  • Väldigt bra recept. Jag använde kall degvätska. Rumstemperatur på smöret och kall mjölk. Lät degen gå i maskin i 15min. Ca 2h jäsning för dubbel storlek. Därefter vila utan att jäsa på bänk ca 30min. Gjorde sedan enligt recept och lät jäsa ca 2h till för dubbel storlek. Mycket saftigt bröd. Hade i russin som jag lät ligga i vatten och lite konjak i 30min innan jag hade i de silade russinen i degen i slutet av knådningen.

    Sara

  • Så god ska göra den igen till jul , kavlade ut och bredde smör innan jag la på mandelmassa 😋😋😋

    Marianne

  • Bakar enligt det här receptet i skrivande stund för, minst, femioelfte gången. Den här gången blir det bullar, gräddade i muffinsplåt.

    Inger

  • Bra och lätt recept. Jag blandar mandelmassan med lite smör och vaniljsocker innan jag brer ut den på degen! 4 starka stjärnor får den

    Sara

  • Jättegott! Har gjort denna flera gånger och den är väldigt lätt att lyckas med! För att göra den extra god smälter jag smör och penslar på degen innan jag river mandelmassan ovanpå. Gotteligott!

    Malin

  • Ett jättegott saffransbröd som vi bakar till varje jul. Blanda gärna i russin i smeten. Istället för att blanda madelmassa i vatten kan man istället riva madelmassan direkt på den utkavlade degen (går lättare om mandelmassan får ligga i frysen en liten stund).

    Annica

Näringsvärde per bit

Energi1336 KJ / 319 kCal
Fett12 g
Salt0.3 g
Kolhydrater44 g
Protein7 g

Testa liknande recept

  • Klassiska semlor
    Betyg 3.7 av 5.589 personer har röstat
    Receptet har 91 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Nougatägg med hackad mandel
    Betyg 2.2 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Marängswiss med smak av semla
    Betyg 4.3 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Semmelwrap
    Betyg 3.2 av 5.145 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äppel- och mandelbullar
    Betyg 3.3 av 5.41 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äppelrutor med mandelmassa
    Betyg 3.3 av 5.23 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad