Rustik baguette

Betyg 4.9 av 5.18 personer har röstat
Receptet har 17 kommentarer
4.9Världens godaste
Rustik baguette

Baka baguetter hemma! Prova detta recept på klassisk fransk baguette, på svenska även kallad pain riche, som vi bakar med poolish, en typ av fördeg som sätter igång brödets jäsning.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Rustik baguette

Ingredienser

4 st

Poolish - fördeg

7 1/2 dl vatten (20°C)
5 g jäst (gärna ekologisk)
700 g stenmalet vetemjöl (700 g motsvarar ca 11 1/2 dl) gärna ekologiskt

Deg

30 g flingsalt (30 g motsvarar ca 2 1/2 msk)
1 sats poolish fördeg
300 g stenmalet vetemjöl (300 g motsvarar ca 5 dl) gärna ekologiskt

Gör så här

16:00:00
00:45:00
03:00:00
04:00:00
24:00:00
00:18:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

17 st
  • Ska det vara färsk eller torr jäst?

    Elin

    Hej Elin! Det ska vara färsk jäst i det här receptet. Lycka till med bakningen! Hälsningar Harriet

    ICA-köket

  • Gjorde dessa som frallor och använde Saltå's stenmalda Ölandsvete. Penslade med rapsolja och strösslade med svarta och vita sesamfrön. De blev sååå goda!😋 Faktiskt i topp av alla bröd jag bakat å det är många😅 Så; ja, de rekommenderas👍

    Maria

  • Blev helt underbara Jag bakar allt mitt matbröd med poolich Jag bara älskar smaken och konsistensen

    Ove

  • Hej går det att gör med vanligt vetemjöl om man kan använda som recept och samma mängd som står i receptet

    Mathias

  • stenmalet vetemjöl gärna ekologiskt Var kan jag köpa det? Har frågat två Ica men de säger det finns inte att beställa i central lagret.

    Sara

  • Jag tycker brödet blev alldeles för salt. Fick slänga alltihop! Ska det verkligen vara 2,5 msk?

    Pia

    Hej Pia! Tråkigt att höra att du tyckte att det blev för salt. Saltmängden är dock helt rätt i receptet 😊. Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jag använder alltid Manitoba Cream (ett vetemjöl) till mina vita bröd. De jäser kanonfint, bättre än med "vanliga"vetemjöl. Det bör finnas i de flesta Ica butiker

    Thomas

  • Hur många frallor?

    Ann-lovise

    Hej Ann-Lovise! Det blir 4 baguetter med detta recept. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jag har bakat dessa flera ggr men använt annat mjöl - senast en mix av Hallandsvete, vetemjöl special och siktad dinkel. Eftersom jag endast bakar med surdeg byter jag jästen mot 50 g pigg surdeg och det blir toppen! Min kritik mot receptet handlar om att baktiden och värmen är i underkant. Jag ökar båda.

    Maria

  • Jo, jag blev ju ombedd att berätta hur det gick med dessa baguetter. Det blev lite galet, kan man säga. 😅 Att hitta "stenmalet vetemjöl" var inte enkelt. Större Ica-butiken på orten försökte hjälpa mej, men allt mjöl tycks vara valsat. Ge gärna exempel på vilket "stenmalet vetemjöl" jag kan hitta på Ica, det är ju bra om ingredienserna i era recept går att få tag på i era egna butiker. Blev ett stenmalet vetemjöl från kvarnen, nästan i grannkommunen. Detta var osiktat, var tveksam, men bakade ändå. Jäste bra under natten (skriv gärna ungefär hur stor bunke som behövs, min deg jäste nästan över kanten!) Resultatet blev tunga, kompakta baguetter med enormt mycket fiber. 😅 Det är ju liksom som vetekli i det där mjölet. Jag siktade ner det vid baket, och det grova som blev kvar i silen hade jag i, efter lite funderande. Dumt av mej! Blev inte bra. Om jag ska göra om brödet får jag ta mitt dyra, osiktade mjöl och sikta rätt mängd till degen och använda det som blir över i silen till något annat. Smaken på bröder var gott när det var nybakat och varmt. Men nu, dagen efter är dom som kalla tegelstenar. 😅

    Åsa

Testa liknande recept

  • Vridna baguetter
    Betyg 4 av 5.50 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Baguette
    Betyg 4.6 av 5.220 personer har röstat
    Receptet har 57 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Fougasse
    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grillbaguetter
    Betyg 2 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grillbaguetter till lunchen
    Betyg 3 av 5.61 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Dill- och ostbröd
    Betyg 3.7 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad