Rustik baguette
4.9Världens godaste

Baka baguetter hemma! Prova detta recept på klassisk fransk baguette, på svenska även kallad pain riche, som vi bakar med poolish, en typ av fördeg som sätter igång brödets jäsning.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Ingredienser
4 st
Poolish - fördeg
7 1/2 dl vatten (20°C)
5 g jäst (gärna ekologisk)
700 g stenmalet vetemjöl (700 g motsvarar ca 11 1/2 dl) gärna ekologiskt
Deg
30 g flingsalt (30 g motsvarar ca 2 1/2 msk)
1 sats poolish fördeg
300 g stenmalet vetemjöl (300 g motsvarar ca 5 dl) gärna ekologiskt
Gör så här
16:00:00
00:45:00
03:00:00
04:00:00
24:00:00
00:18:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
17 stSka det vara färsk eller torr jäst?
Elin
Hej Elin! Det ska vara färsk jäst i det här receptet. Lycka till med bakningen! Hälsningar Harriet
ICA-köket
Gjorde dessa som frallor och använde Saltå's stenmalda Ölandsvete. Penslade med rapsolja och strösslade med svarta och vita sesamfrön. De blev sååå goda!😋 Faktiskt i topp av alla bröd jag bakat å det är många😅 Så; ja, de rekommenderas👍
Maria
Blev helt underbara Jag bakar allt mitt matbröd med poolich Jag bara älskar smaken och konsistensen
Ove
Hej går det att gör med vanligt vetemjöl om man kan använda som recept och samma mängd som står i receptet
Mathias
stenmalet vetemjöl gärna ekologiskt Var kan jag köpa det? Har frågat två Ica men de säger det finns inte att beställa i central lagret.
Sara
Jag tycker brödet blev alldeles för salt. Fick slänga alltihop! Ska det verkligen vara 2,5 msk?
Pia
Hej Pia! Tråkigt att höra att du tyckte att det blev för salt. Saltmängden är dock helt rätt i receptet 😊. Hälsningar Elina
ICA-köket
Jag använder alltid Manitoba Cream (ett vetemjöl) till mina vita bröd. De jäser kanonfint, bättre än med "vanliga"vetemjöl. Det bör finnas i de flesta Ica butiker
Thomas
Hur många frallor?
Ann-lovise
Hej Ann-Lovise! Det blir 4 baguetter med detta recept. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Jag har bakat dessa flera ggr men använt annat mjöl - senast en mix av Hallandsvete, vetemjöl special och siktad dinkel. Eftersom jag endast bakar med surdeg byter jag jästen mot 50 g pigg surdeg och det blir toppen! Min kritik mot receptet handlar om att baktiden och värmen är i underkant. Jag ökar båda.
Maria
Jo, jag blev ju ombedd att berätta hur det gick med dessa baguetter. Det blev lite galet, kan man säga. 😅 Att hitta "stenmalet vetemjöl" var inte enkelt. Större Ica-butiken på orten försökte hjälpa mej, men allt mjöl tycks vara valsat. Ge gärna exempel på vilket "stenmalet vetemjöl" jag kan hitta på Ica, det är ju bra om ingredienserna i era recept går att få tag på i era egna butiker. Blev ett stenmalet vetemjöl från kvarnen, nästan i grannkommunen. Detta var osiktat, var tveksam, men bakade ändå. Jäste bra under natten (skriv gärna ungefär hur stor bunke som behövs, min deg jäste nästan över kanten!) Resultatet blev tunga, kompakta baguetter med enormt mycket fiber. 😅 Det är ju liksom som vetekli i det där mjölet. Jag siktade ner det vid baket, och det grova som blev kvar i silen hade jag i, efter lite funderande. Dumt av mej! Blev inte bra. Om jag ska göra om brödet får jag ta mitt dyra, osiktade mjöl och sikta rätt mängd till degen och använda det som blir över i silen till något annat. Smaken på bröder var gott när det var nybakat och varmt. Men nu, dagen efter är dom som kalla tegelstenar. 😅
Åsa