Rotfruktsgratäng med älgskav

Vardagslyxigt recept på rotfruktsgratäng med älgskav. Du gör det av bland annat potatis, morötter, palsternacka, purjolök, grädde, svamp, vitlök och älg- eller viltskav. Servera gärna med en charmig endivsallad.

Ingredienser
4 portioner
200 g trattkantareller eller annan svamp
1 vitlöksklyfta
1 paket älgskav eller viltskav (à ca 240 g)
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 krm salt
1 krm peppar
100 g Västerbottensost
1 msk rosépeppar till garnering
Rotfruktsgratäng
600 g potatis
2 morötter (à ca 125 g)
2 palsternackor (à ca 125 g)
1 liten purjolök
1 tsk salt
2 krm peppar
3 1/2 dl mellangrädde
Gör så här
00:35:00
00:20:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
3 stDen här gratängen brukar vi ofta göra, men precis som en annan skrivit tycker vi att det behövs dubbla mängden "skavröra". När den dubblas men inte rotfrukterna passar det riktigt bra med en färdig påse riven västerbottenost på 150g, som finns att köpa i den storleken.
Linda
Supergod gratäng! Kört med köttfärs istället för skav ibland också vilket funkat bra.
Ester
Rotfruktsgratäng är gott och det brukar vi göra ibland, dock är det första gången till skav och det var gott. Men vi hade 2 paket skav till gratängen (dvs ca 125 g kött/portion istället för 60 g) och upplevde ändå att det var lite kött, så gillar ni kött ska ni minst dubbla receptets innehåll av skav, annars blir det bara gratäng med lite "skavsmul" på. Tips till laktorsintoleranta: Vi använde Oatly istället för matlagningsgrädde, ta hellre laktosfri grädde om ni vill ha en krämig gratäng...
Susanne