Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Rostbiff med potatisgratäng

Den här urgoda potatisgratängen får sin krämighet genom att potatisen varsamt rörs i gräddmjölk som smaksatts med vitlök. Den perfekta frasigheten kommer av en snabb tur tillsammans med gratängost i ugnen. Servera med sallad och tunnskuren rostbiff.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Skala potatisen och skiva den tunt, använd gärna matberedare.
  3. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull (ca 5 liter, för 4 port). Pressa ner vitlöken och krydda gräddmjölken generöst med salt och peppar. Vänd ner potatisen och låt alltsammans koka under kontinuerlig omrörning på låg temperatur i ca 20 minuter. Det är jätteviktigt att man rör försiktigt under koktiden eftersom det lätt fastnar i bottnen.
  4. När potatisen kokat mjuk och gräddmjölken blivit tjock och krämig är den klar. Smaka av än en gång och tillsätt ev lite mer salt och peppar. Potatisen suger under koktiden i sig mycket av sältan, vilket gör att den nu helt plötsligt kan behöva kryddas upp påtagligt.
  5. Häll över potatisen i en ugnssäker form, strö över osten och gratinera sedan i ca 10 minuter högt upp i ugnen. Låt svalna något.
  6. Dressa salladen med en god vinägrett (färdigköpt om man vill). Servera den till rostbiffen och potatisgratängen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/3 kg potatis
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 2 dl färdigriven gratängost
Till servering
  • 150 g spröda salladsblad (i påse)
  • vinägrett
  • 400 g färdigskuren rostbiff
Lägg till i inköpslistan