UNDER 45 MIN | Medel

Rostade potatisskivor med lax och fänkål

Rostade skivor av potatis med kallrökt lax, senapskräm och krispig fänkålssallad med äpple gör sig perfekt som snittar eller tilltugg! Både enkelt och ljuvligt gott.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär potatisen i ca ½ cm tjocka skivor och blanda med olja, salt och peppar. Sprid ut på en plåt och rosta i ugnen 15–20 minuter tills potatisen fått fin färg.
  3. Senapskräm: Blanda färskosten med senap och salt.
  4. Fänkålssallad: Blanda citronskal och -juice, salt och olja. Hyvla fänkål och äpple tunt, gärna på mandolin. Blanda med dressingen direkt.
  5. Till servering: Skär laxen i mindre bitar. Lägg potatisskivorna på ett fat. Lägg på en klick senapskräm och en bit lax på varje potatis och toppa med fänkålssalladen och dill.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut färskost mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 6-8
  • 250 g små potatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Senapskräm
  • 150 g färskost
  • 4 tsk senap (gärna grovkornig)
  • 1 krm salt
Fänkålssallad
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 krm salt
  • 2 tsk rapsolja
  • 1/2 fänkål (à ca 200 g)
  • 1/2 rött äpple
Till servering
  • 150 g skivad kallrökt lax
  • dill