Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Rostad sötpotatissoppa

En mäktig, varm sötpotatissoppa är utmärkt kalla och ruggiga höstdagar. Rosta sötpotatis och lök i ugn och mixa dem till en len, god puré som du sjuder ihop med buljong och häller upp i skålar med syrlig getost och vackra oliver.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär sötpotatis och lök i klyftor. Häll olivoljan i en ugnssäker form. Lägg i sötpotatis- och lökklyftor. Ställ in i ugnen i 15-20 minuter tills de är mjuka.
  3. Lägg sötpotatis- och lökklyftorna i en kastrull. Mixa med stavmixer till en puré.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt soppan sjuda utan lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Till servering: Häll soppan i skålar, smula över fetaost och lägg i några oliver. Garnera med basilika och servera med ett gott bröd.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen.
Fri från gluten om lämpligt bröd bjuds.
Gör laktosfri: använd laktosfri feta eller ost lagrad mer än 3 månader.
Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 2 2009.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg sötpotatis
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
Till servering
  • 200 g smulad fetaost
  • 100 g svarta oliver
  • ev några basilikablad och bröd
Lägg till i inköpslistan