ÖVER 60 MIN | Medel

Rostad rotselleri med smörsås och pepparrot

Rostad rotselleri är ett magiskt gott tillbehör till en buffé. Tillsammans med krämig smörsås, riven pepparrot och parmesan blir rotsellerin ett perfekt inslag till påskbord, vårbuffé eller helgmiddag.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg rotsellerin i en ugnsform. Baka den hel med skal  1–2 timmar tills den är mjuk. Låt svalna lite.
  3. Skala ev rotsellerin och skär i stora bitar. Stek i smör vid servering.
  4. Smörsås: Skala och finhacka löken. Skär smöret i små tärningar.
  5. Koka ihop vin, vinäger och lök tills ca 1/3 återstår, vätskan ska nästan ha kokat in helt. Vispa ner smöret lite i taget på låg värme. Smaka av med pepparrotsvisp och salt.
  6. Toppa rotsellerin med riven pepparrot och parmesan. Servera med såsen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i pepparrotsvispen.
Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe.



Ingredienser

Portioner: 4-6
  • 1 rotselleri (à ca 800 g)
  • 3 msk smör
  • 1/2 dl riven färsk pepparrot
  • 1/2 dl riven parmesanost
Smörsås
  • 1 schalottenlök
  • 150 g smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk pepparrotsvisp
  • salt