ÖVER 60 MIN | Medel

Bakad rotselleri med kantareller och brynt smör

Ugnsbakad rotselleri blir smakrik, mjuk och supergod. Baka halverad rotselleri i ugn och gör en varm dressing med kantareller, brynt smör, äpple, citron och valnötter. Servera rätten som en lyxig men enkel vego mellanrätt eller som huvudrätt tillsammans med kyckling eller fisk.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rotselleri: Skala rotsellerin och halvera. Lägg med snittsidan nedåt i en ugnsform. Blanda vinäger, olja, salt och peppar och gnid in. Ställ in i mitten av ugnen ca 1 timme tills rotsellerin är mjuk och fått fin färg. Ös då och då med skyn.
  3. Dressing: Ansa svampen och skär i mindre bitar. Skär äpplet i små tärningar. Stek svampen i olja tills den får lite färg. Krydda med salt och peppar. Lyft upp svampen från stekpannan.
  4. Smält smöret i stekpannan på medelvärme. Ta av stekpannan från värmen när smöret fått en gyllenbrun färg samt doftar nötter och karamell.
  5. Rör ner svamp, äpple, citronskal och -juice och valnötter.
  6. Till servering: Skär rotsellerin i skivor och lägg på ett fat. Ringla över den varma svampdressingen och toppa med gräslök.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.

Ingredienser

Portioner: 4
Rotselleri
  • 2 små rotselleri (à ca 600 g)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Dressing
  • 300 g kantareller
  • 1 rött äpple
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 g smör
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl hackade valnötter
Till servering
  • 2 msk finskuren gräslök

Näringsvärde
Per portion

Energi 1852 kJ / 441 kCal