Rostad rotfruktssallad med räkor och fetaost

Kul och lite annorlunda sallad där många smaker förenas i en och samma tugga. Räkor och fetaost är ett sällsynt lyckat äktenskap tycker vi – håller du med?
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Ingredienser
4 portioner
1 kg frysta räkor med skal
2 rödlökar
3 morötter
2 palsternackor
1 tsk timjan
3 dl bulgur
150 g färska bönor (t ex haricots verts, vaxbönor eller sugar snaps)
1 påse rucola (à 65 g)
1 msk vit balsamvinäger
citronklyftor
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
nymalen svartpeppar
Fetaostkräm
150 g fetaost
2 dl matyoghurt (10 %)
finrivet skal av 1/2 citron
Gör så här
00:20:00
00:03:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
15 stNog det godaste jag har ätit i sallads-väg! Alla smaker passade fantastiskt bra ihop och fetaostkrämen var verkligen pricken över i:et! Oj vad gott, det här kommer göras många gånger och även bjudas på när vi får besök!
Marie
En god sallad. Vi använde sockerärtor från vårt land samt lite haricots verts. Tyvärr kunde inte min man se skillnad på romansallad och ruccola i landet så vi hade romansallad i vår sallad. Här kunde även ögonen njuta av den fina salladen och fetaostkrämen bröt av bra. Det tog mellan 30 och 45 min att tillaga. Receptet var lätt att följa
Britt-inger
En vacker, god och matig sallad. Vi minskade mängden bulgur men rostade istället lite mer rotsaker bl a några jordärtskockor. Vi hade gula vaxbönor hemma som kom väl till pass. Fetaostkrämen var mycket lyckad till! Lätt att följa receptet och hela familjen önskar repris på detta inom kort!
Anna-karin
Den här salladen kan sammanfattas med ett ord: skojig! Det är skojigt att blanda räkor med fetaost - ovanligt (därför skojigt), men lyckat. Krispigheten hos bönorna tillsammans med de mjukare ugnsrostade grönsakerna är också lyckat och smaken är väl avvägd: lite milt (från morötter och palsternacka), lite skarp (från lök) och lite syrligt (citronen). Rekommenderas!
Linn
Mycket smakrik och matig sallad! Salta räkor, kryddiga palsternackor, mjuka morötter, krispiga bönor och syrlig fetakräm. Den ger verkligen något för hela gommen. Salladen är också lätt att variera med olika sorters gryn, t.ex. mathavre eller couscous och fvoritgrönsaker kan läggas till. Denna rätt kommer definitivt upp på vår salladstopplista!
Ingela
Supergod sallad som vi kommer att laga fler gånger! Vi tog en genväg och köpte 2 burkar färdigskalade ICA Lyxräkor i lake istället för frysta. Till rotfrukterna tillsatte vi några klyftade färskpotatisar som skräpade i kylen, salladen piggade vi upp med blandad sommarbladsallad istället för bara ruccola och bulgurn ersattes med lite mer närodlad hel matvete som gav ett lite extra "tugg"!
Christina
Testlagare Gott, uppskattades av hela sällskapet! La även in räkorna med rotrfukterna och blandade runt för att få dem lite varma samt lite kryddigare! Då alla inte uppskattar så mycket räkor serverades även ICAs keso till. Fetaostsåsen var underbar, den kommer användas igen, kanske med lite honung och någon hackad ört i! Receptet rekommenderas och kommer absolut lagas fler gånger!
Amanda
Fräsch och god sallad. Jag tog bort löken och hackade i lite vitlök istället. Väldigt praktiskt, så länge rotfrukterna var i ugnen pillade jag räkor och gjorde klart den jättegoda fetsost krämen samt kokade bulgur, så den gick snabbt att få ihop. Receptet var lätt att följa och det kan varieras. Smaken var som sagt fräsch med alla blandade smaker, mättande sallad som är jättegod ljummen. Jag kommer utan tvekan göra denna sallad igen.
Johanna
Jättegott, med plats för variationer, tyckte vi. Receptet var gott och lättlagat i sitt original, men det går nog att improvisera efter vad skafferiet har .) Vi är t.ex. inte så förtjusta i bulgur, så kanske quinoa nästa gång. Rekommenderas
Ingrid
God ljummen sallad men vi tyckte att fetaostkrämen överröstade de andra smakerna, särskilt räkorna, så den klarar vi oss bättre utan. (Själva krämen tyckte vi var god, men den passade dåligt till just den här salladen.) Ett litet minus för att mängden morötter och palsternackor inte anges i gram istället för antal då storleken på dessa kan variera väldigt mycket. Ett plus däremot för att mängden ruccola anges även i gram, då min egen inte växer i påsar... När jag lagade rätten fanns färska bönor endast från "länder mycket långt bort" så jag valde svenskaodlade frysta alternativ, vilket funkade bra det med. Andra gången bytte vi ut räkorna mot kyckling, men kom fram till att räkvarianten var godare (särskilt utan krämen). Min bulgur lagar jag alltid genom att slå över kokande vatten, lite mindre än på paketet angiven mängd, täcker med lock och låter stå utan extra värme ca 30 minuter. Vi kommer troligtvis laga rätten igen, eller liknande varianter.
Karin