Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Risotto med rökt lax och limefärskost

Ett festligt recept på risotto med rökt lax och limefärskost. Du gör det av bland annat risottoris, schalottenlökar, smör, vitt vin, basilika, parmesan, färskost, lime och lax. Passar bra att servera till fest!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten och fond. Håll varmt. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken mjuk i olja och lite av smöret i en kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Häll i hälften av vinet. Låt koka in. Späd med buljong i omgångar. Rör då och då.
  3. Häll på tomater och spad efter 10 minuter tillsammans med resten av vinet. Koka ytterligare 7-10 minuter, tills riset är "al dente". Konsistensen ska vara som en lös gröt.
  4. Tillsätt resten av smöret, rivna basilikablad och parmesan. Krydda med salt och peppar. Rör om kraftigt och låt stå några minuter.
  5. Blanda färskost med rivet limeskal och peppar.
  6. Servera risotton med limefärskosten, skivad rökt lax och limeklyftor.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden, använd matfett och ost fri från laktos.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden, byt smör mot mjölkfritt matfett, välj mjölkfria ostalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Tips

Chilisallad:
Skala, halvera och skär rödlök i tunna strimlor. Dela, kärna ur och skär paprikor i tunna strimlor. Blanda lök och paprika med inlagd, skivad jalapeño.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 dl risottoris (t ex aborio eller carnaroli)
  • 1 l vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 2 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
  • 1 kruka basilika
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Limefärskost
  • 200 g färskost
  • finrivet skal av 2 lime
  • 100 g kallrökt lax
  • limeklyftor till garnering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?