Risotto på dinkel med sparris

Nyttig och smakrik risotto som är utmärkt att ha som tillbehör på buffén. Dinkel steker du ihop med lök, vitlök och grönsaksbuljong. Risotton förgyller du därefter med spröd sparris, vita bönor och ljuvlig parmesan.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2006

Ingredienser
4 portioner
500 g spelt/farro eller korngryn
1 gul lök
1 - 2 vitlöksklyftor
smör eller olivolja
1 1/2 - 1 4/5 l grönsaksbuljong av tärning/fond + vatten
salt
peppar
Till servering
200 g sparris (färsk eller fryst)
1 burk vita stora bönor
färsk parmesan
2 vitlöksklyftor
För alla
Innehåller mjölk och gluten. Även ägg kan ingå.
Ändra till mjökfritt: uteslut osten och kontrollera för säkrhets skull innehållet om fond används.
Gör äggfritt: känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym.
Gör glutenfritt: spelt/dinkel och korngryn innehåller gluten, använd i stället ris, t ex avorioris.
Gör så här
Recepetet är avsett för 4 portioner eller 10 bufféportioner.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Prövade receptet med korngryn istället för spelt. Använde dock bara halva mängden, 250 g. Det visade sig vara en bra idé, för det skulle ha blivit alldeles för mycket annars! (Blötlade enligt receptet.)
Kristina
2003-12-01