Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Rimmad oxbringa med rotfrukter och persiljesås

Bjud dina gäster på denna fantastiska middag. Rimmad oxbringa på en bädd av rotselleri, potatis, morötter och kålrot. En hissnande god sås med persilja, vitlök, crème fraiche och stjärnanis knyter samman rätten. Ingen kommer gå hungrig från bordet.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Förbered 1 dag i förväg: Lägg köttet i en gryta och häll på kokhett vatten så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av ordentligt.
  2. Skala löken och morötterna, skär dem grovt. Lägg grönsaker, lagerblad och pepparkorn i grytan. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Prova om bringan är färdigkokt; en stekgaffel ska lätt släppa taget om man sticker in den i köttet och lyfter rakt upp.
  3. Lägg bringan på en plåt. Lägg en plåt/tallrik på ovansidan. Lägg på något tungt för att bringan ska bli kompakt och lättare att skära i skivor när den svalnat. Ställ kallt. Spar ca 1 liter av kokspadet till uppvärmning senare (för 10 port).
  4. Rotfrukterna: Skala selleri, potatis, morötter och kålrot. Skär dem i 2 cm stora tärningar. Ansa löken. Dela dem om de är stora.
  5. Koka rotfrukterna mjuka i ca 12 minuter i lättsaltat vatten. Lägg i löken efter halva tiden.
  6. Häll av vattnet. Kyl under rinnande kallt vatten. Ställ kallt.
  7. Såsen: Grovhacka persiljan. Mixa i matberedaren med 1/2 dl vatten och vitlök till en grön puré. Ställ kallt.
  8. Koka upp vatten, kycklingfond och stjärnanis. Vispa ner crème fraichen och låt småputtra. Ställ kallt.
  9. Servering: Sätt ugnen på 175°C.
  10. Skär bringan i 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna i en ugnssäker form. Koka upp det sparade spadet. Häll det över köttet och värm försiktigt i ca 12 minuter.
  11. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i rotfrukterna och låt dem bli varma.
  12. Hetta upp persiljepurén och crème fraicheblandningen för sig. Vispa ner persiljepurén strax före servering. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice.
  13. Lägg upp rotfrukterna på varma tallrikar (gärna djupa). Häll på såsen. Lägg på skivor av bringan.

För alla

Läs noga innehållet på kyckling fonden, i övrigt är rätten fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 1/2 kg rimmad oxbringa
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • 8 pepparkorn
Rotfrukter
  • 1 kg rotselleri
  • 1 kg potatis
  • 5 morötter
  • 500 g kålrot
  • 10 knipplökar 10 knipplökar = 2 purjolökar, det vita)
Persiljesås
  • 2 krukor persilja
  • 5 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 3 stjärnanis
  • 2 dl crème fraiche
  • färskpressad citronjuice
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan