ÖVER 60 MIN | Medel

Raw cheesecake med banan, dadlar och kolasås

Lyxig och god vegansk cheesecake som du gör av bland annat dadlar, nötter och banan. Kolasåsen av dadlar, kokosolja och lönnsirap kommer absolut bli din nya kolasåsfavorit, inte bara till denna smarriga raw cheesecake! Garnera med banan, nötter, kokos, kakao och lite lönnsirap.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fyllning: Blötlägg cashewnötterna ca en timme.
  2. Botten: Mixa pekannötterna fint i en matberedare eller en kannmmixer.
  3. Kärna ur dadlarna och mixa dem med nötterna, kokosoljan och kakao.
  4. Tryck ut nötmassan i botten av en springform, 26 cm i diameter (eller mindre, vilket gör kakan högre).
  5. Fyllning: Smält kokosoljan försiktigt i mikron eller i en kastrull. Skala bananerna. Häll av vattnet från de blötlagda nötterna.
  6. Mixa ihop samtliga ingredienser till en slät och tjock kräm. Stoppa mixern då och då och skrapa ner krämen från kanterna. Det tar ett tag innan den blir slät. Häll krämen över nötbottnen. Ställ in kakan i frysen några timmar, eller i kylen över natten.
  7. Kolasås: Kärna ur dadlarna. Smält försiktigt kokosoljan i mikron eller i en kastrull. Mixa dadlar, kokosolja och lönnsirap till en slät kolasås.
  8. Ta ut cheesecaken (om den stått i frysen bör den tas fram en stund innan den ska serveras). Lossa formen och lyft över cheesecaken på ett serveringsfat.
  9. Topping: Häll eller bred kolasåsen över kakan och strö över lite flingsalt. Dekorera med nötter, skivad banan och kokos. Ringla lite lönnsirap över och pudra lite kakao på toppen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per bit med kolasås men utan topping.



Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Fyllning
  • 4 dl naturella cashewnötter (4 dl motsvarar ca 240 g)
  • 1 dl kallpressad kokosolja
  • 2 mogna bananer
  • 1/2 dl lönnsirap
  • 2 1/2 msk kakao
Botten
  • 2 1/2 dl pecannötter (2 1/2 dl motsvarar ca 100 g)
  • 150 g färska dadlar
  • 2 msk kallpressad kokosolja
  • 1 msk kakao
Kolasås
  • 100 g färska dadlar
  • 1 dl kallpressad kokosolja
  • 1 dl lönnsirap
Topping
  • flingsalt
  • valfria nötter
  • skivad banan
  • rostade kokoschips
  • lönnsirap
  • kakao

Näringsvärde
Per portion

Energi 2456 kJ / 587 kCal