ÖVER 60 MIN | Medel

Rårörd blåbärssaft

Med hjälp av vatten, citronsyra, socker och blåbär så fixar du lätt ihop din egna hemmagjorda, rårörda blåbärssaft. Den tar lite tid att tillaga men är mycket trevligare att ha hemma än köpesaft. Även trevlig som gå bort-present.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mixa bären grovt i matberedare eller med stavmixer. Lägg bären i en bunke, gärna rostfri så att den inte missfärgas, tillsammans med vatten och citronsyra. Låt blandningen dra 2 dygn i kylen. Rör om då och då.
  2. Sila bären i en silduk eller genom en finmaskig sil över en bunke. Låt saften självrinna, det tar ca 30 minuter. Pressa saften ur blåbären då och då så att all saft kommer med.
  3. Tillsätt sockret och rör om så att det löses upp, det tar 1–2 timmar, rör ofta. Skumma ev saften.
  4. Häll över saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem. Förvara saften mörkt och kallt. Späd 1 del saft med 4 delar vatten vid servering.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Om bären plockats när det regnat mycket kan de innehålla mer vätska än i vanliga fall. Minska i så fall mängden vatten som ska tillsättas.

Ingredienser

Portioner: 2 l
  • 1 1/2 l blåbär eller andra bär, t ex svarta eller röda vinbär
  • 1 l vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 1 kg socker