Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Löjromsråraka

Här är ett toppenrecept på löjromsråraka som är löjligt gott. Lyxigt med ljuvliga smaker som du serverar med dillgräddfil, schalottenlök och löjrom. Kan ätas som fullständig måltid eller i mindre portion till förrätt. En riktig succérätt!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Grovriv potatisen. Om det är en tunnskalig sort behöver den inte skalas, bara ev rengöras först.
  3. Skölj potatisrivet väl i kallt vatten. Torka potatisen riktigt torr i en handduk.
  4. Skölj citronerna väl. Finriv skalet, klyfta resten som tillbehör.
  5. Smält hälften av smöret.
  6. Blanda potatis- och citronriv med det smälta smöret, ägg och ost. Vänd runt och blanda väl.
  7. Skala och finhacka schalottenlökarna fint. Blanda dillen med gräddfilen.
  8. Hetta upp ett våffeljärn rykande hett. Smörj med lite smör. Lägg i ett lager potatisblandning, ca 1 cm tjockt (ca 1 1/2 dl smet). Strö ev över lite flingsalt. Grädda frasiga rårakor, det tar minst 5 minuter – beroende på våffeljärn.
  9. Lägg försiktigt över på en plåt med en stekspade. Varmhåll rårakorna i ugnen tills alla är tillagade, undvik att lägga dem omlott.
  10. Servera med dillgräddfil, schalottenlök och löjrom. Citronklyftor och några dillvippor är fint att dekorera med.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd matfett och gräddfil utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ostalternativ. Ersätt gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour supreme.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 900 g potatis (fast sort, helst amandine men cecil, ratte och mandelpotatis går också bra)
  • 2 citroner
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 100 g riven Västerbottensost
  • ev flingsalt
Tillbehör
  • 200 g löjrom (gärna mer...)
  • 6 schalottenlökar eller 3 bananschalottenlökar
  • 1 dl finskuren dill
  • ev dillvippa till garnering
  • 3 dl gräddfil
Lägg till i inköpslistan