Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri

Den här häftiga rätten är perfekt servera på din nyårsmiddag. Saftiga rådjursmedaljonger läggs på en bädd av gräddkokt purjolök och toppas med friterad selleri. Gudomligt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gräddkokt purjolök: Ansa purjon, halvera och skär den i 1/2 cm stora bitar. Fräs den i smöret. Häll grädden över purjon och koka ihop 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  2. Smält sockret i en kastrull så att det blir mörkbrunt, häll på vin och vinäger. Koka ihop tills en tredjedel återstår. Skär smöret i tärningar och vispa ner några i taget. Såsen får inte koka, då skär den sig.
  3. Skala och skär sellerin i mycket tunna strimlor. Hetta upp oljan i en kastrull och fritera sellerin tills den har fått fin färg. Det går snabbt på slutet så var vaksam. Lyft upp den och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Skär köttet i 8 skivor/medaljonger (för 4 port). Krydda med salt och peppar. Grilla köttet i grillpanna, stekpanna eller utegrill, 3-4 minuter på varje sida.
  5. Värm purjolöken och såsen försiktigt. Servera med den friterade sellerin till rådjursmedaljongerna.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: byt grädde och smör mot laktosfritt alternativ.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot gräddersättning från tex Oatly eller Go Green och använd mjölkfritt margarin.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g kött av rådjur t ex filé, rostbiff eller innanlår
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 50 g kallt smör
  • 100 g rotselleri
  • raps- eller frityrolja
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Gräddkokt purjolök
  • 1 stor purjolök (à ca 300 g)
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan