Radiokaka

Betyg 4 av 5.45 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer
Radiokaka

Radiokakan med sin intensiva kakaosmak är en riktig klassiker. De två Ingredienserna kex och kakaosmet, som görs med kokosfett, varvas i en form. Ställ formen i kylskåpet några timmar innan kakan skärs i skivor. En retrorätt kaka som smälter i munnen.  

Bitar av radiokaka uppskurna på en skärbräda.

Ingredienser

20 skivor
250 g kokosfett
200 g mörk bakchoklad (55%) eller chokladknappar
1 apelsin (skalet)
2 ägg
3 dl florsocker
1 dl kakao
1 krm salt
ca 24 g kex (Mariekex eller Fingermarie, 120 g motsvarar ca 24 kex)

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

8 st
  • Men varför förväxla den med "tigerkaka", det är ju två helt olika kakor. Radiokaka SKA bakas med cocosfett, annars blir det ingen "ischokladkaka" och den har funnits i snart 100 år! Tigerkaka är en mjuk och randig sockerkaka.

    Marianne

  • Toppen med apelsinskalet

    Marian

  • Veronica, Det finns en mjuk kaka som kallas tigerkaka, men som jag kallade Trollerikaka eftersom jag inte förstod hur den kunde bli randig! Det var ju ljus och mörk deg som blandades! God Jul!

    Ann-christin

  • Gott!

    Noomi

  • Hej Margareta! Denna apelsinsallad tänkte vi passar bra till radiokakan https://www.ica.se/recept/apelsinsallad-med-stjarnanis-och-kanel-691375/. Hälsningar Michelle

    Ica-köket

  • Vad ingår i apelsinsalladen? Har ni recept?

    Margareta

  • När jag var barn, närmare 60 år sedan, kallade min mor denna kaka för tigerkaka. Jag vet inte säkert om hon använde kokosfett, men i övrigt verkar det vara samma kaka. Vår tigerkaka var alltså hård och med kex i. Jag ska prova detta recept. Idag tror jag att det finns en mjuk sockerkaka som kallas tigerkaka.

    Veronica

  • Radiokaka är en riktig klassiker! Namnet tror vissa att den har fått därför att den liknar utseendet på gamla radioskalor där stationsnamnen var utskrivna i rader. Det verkar vara en högst plausibel förklaring till namnet. Men till historien hör också att kakan vann i en tävling på gamla Radiotjänst, och då fick den första gången detta namn. Den äldsta noteringen om radiokakan har hittats i kakbibeln "Sju sorters kakor" i 1945 års upplaga, så tävlingen måste ha varit före detta årtal. Kakan kallas ibland också iskaka, kexkaka eller källarkaka, men det låter ju inte alls lika trivsamt som radiokaka!

    Ingemar

Näringsvärde per portion

Energi874 KJ / 209 kCal
Fett18 g
Salt0.2 g
Kolhydrater11 g
Protein2 g

Testa liknande recept

  • Fudgegranar
    Betyg 4.6 av 5.21 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Chokladtryffel
    Betyg 4.6 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Chokladbräcksrenar
    Betyg 3.4 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Skumspöken
    Betyg 3.7 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Enkel tryffelfudge med hasselnötter
    Betyg 4.1 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Maräng med choklad och mint
    Betyg 4.1 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad