Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rabarberpaj med jordgubbsmaräng

Rabarberpaj med jordgubbsmaräng är saftigt och smakar svensk sommar. Pajskalet fylls med en blandning av rabarber och vaniljstång och täcks av fluffig maräng.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajskal: Hacka ihop smör, florsocker, vetemjöl, salt och vaniljsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och blanda hastigt ihop till en jämn deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter (för 10 port). Nagga botten med en gaffel. Ställ in i frysen i 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Grädda pajskalet direkt från frysen i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
  5. Fyllning: Skala rabarbern om den är grov och trådig. Skiva och lägg bitarna i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen.
  6. Lägg i stången och tillsätt vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ett par minuter.
  7. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner i rabarberkompotten. Koka upp. Dra från värmen och låt svalna. Ta upp vaniljstången och häll kompotten i pajskalet.
  8. Jordgubbsmaräng: Sätt ugnen på 250°C.
  9. Vispa upp äggvita, citronjuice och ca 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp eller för hand. Tillsätt resten av sockret lite i taget och tillsätt jordgubbspurén. Vispa på högsta hastighet.
  10. Fyll en spritspåse och spritsa ut marängen över rabarberfyllningen. Man kan också använda en kraftig plastpåse och klippa ett hål i ena hörnet.
  11. Sätt in pajen i ugnen ca 5 minuter eller tills den fått fin färg. Serveras gärna tillsammans med bär i kryddlag, se receptet Afroditiska bär i kryddlag.

För alla

Innehåller gluten, ägg och mjölk.
Gör mjölkfri: ersätt smöret med mjölkfritt margarin och bjud med mjölkfri specialglass.

Tips

Förbered
2-3 dagar före: Gör pajdegen.
1-2 dagar före: Grädda pajskalet. Gör rabarberfyllningen.
2-3 timmar före servering: Fyll pajskalet med rabarberfyllningen. Gör jordgubbsmaräng och grädda.

Ingredienser

Portioner: 10
Pajskal
  • 100 g smör (kallt, skuret i tärningar)
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
Fyllning
  • 5 medelstora rabarberstjälkar
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk vatten
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk maizena majsstärkelse
Jordgubbsmaräng
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 dl socker
  • 1 dl mosade jordgubbar eller jordgubbspuré
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?