Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Pressylta

Ett enkelt och gott recept på hur du gör din egen pressylta. Syltan består bland annat av ingredienser som bogfläsk, kalvkött, fläsksvålar, gul lök, lagerblad och kryddpepparkorn.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 pressylta portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg kött och fläsksvål i en rymlig kastrull. Mät upp vatten så det täcker. Koka upp och skumma väl.
  2. Skala och dela löken. Tillsätt den, salt och kryddor. Koka med lock på svag värme ca 1 timme, tills köttet är mört.
  3. Låt köttet kallna i kokspadet, det ska sedan användas. Skär köttet i tunna skivor.
  4. Blötlägg gelatinet 5-10 minuter i kallt vatten. Blanda salt och kryddor.
  5. Doppa en tunn handduk eller silduk i hett vatten, vrid ur den. Bred ut duken i rundbottnad skål. Täck bottnen och sidorna med svålen - den blanka sidan mot duken.
  6. Varva de båda köttslagen med späck, urkramad gelatin och kryddblandningen. Täck med späck eller svålskivor. Dra upp duken och knyt ihop den hårt med bomullssnöre.
  7. Koka upp kokspadet. Sänk ner knytet. Koka på svag värme i 20-25 minuter. Ta upp.
  8. Lägg syltan mellan två tallrikar med en tyngd på. Låt ligga kallt under press i minst 10 timmar.
  9. Lossa försiktigt duken från syltan. Skär upp i skivor.

Ingredienser

Portioner: 1 pressylta
  • 1 kg rimmat bogfläsk
  • 500 g benfritt kalvkött av bog eller rygg
  • 2 fläsksvålar
  • 2 gula lökar
  • 1 msk salt per liter vatten
  • 4 kryddnejlikor
  • 15 kryddpepparkorn
  • 15 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
Till hopläggningen
  • 4 gelatinblad
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 1/2 tsk krossad svartpeppar
  • 1 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1/2 tsk krossad kryddnejlika
  • ca 75 g späck i tunna skivor
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer