Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Potatissoppa med nässelbaguette

Potatissoppa är en värmande vegetarisk rätt som gärna vill "stå till sig" ett par timmar. Servera soppan till lunch eller middag med spröda nässelbaguetter och egen färskost. Baguetterna bakar du med torkade nässlor, yoghurt och lingonsylt. Gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Brödet: Låt yoghurten rinna av i kaffefilter över natten. Använd sedan yoghurtvasslan i brödbaket. Blanda havregryn, rågmjöl samt salt i en bunke. Koka upp vasslan, häll den över degbunken och låt svalna.
  2. Rör ut jästen i lite av yoghurten. Tillsätt den samt resten av yoghurten, torkade nässlor, lingonsylt och honung.
  3. Ta lite vetemjöl i taget och knåda degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250°C. Knåda degen och forma den till baguetter. Låt bröden jäsa i ca 30 minuter på plåt. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 225°C. Grädda bröden i ca 15 minuter.
  5. Osten: Ta den avrunna yoghurten och rör ihop den med fint hackad rödlök och vitlök. Smaksätt med örtsalt. Ställ färskosten i kylskåpet 5-6 timmar.
  6. Soppan: Skala och riv potatisen grovt. Finhacka purjo- och vitlök. Spara lite purjo till garnering. Fräs resten av löken utan att den tar färg i en tjockbottnad stor gryta. Tillsätt potatisen och låt den fräsa med några minuter.
  7. Häll i grönsaksbuljongen och koka potatisen tills den blivit mjuk, 20-30 minuter. Soppan blir bara godare om den får "stå till sig" 5-6 timmar. Smaksätt med örtsalt.
  8. Servera med strimlad purjolök, nässelbaguette och färskost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 stora potatisar
  • 1 liten purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 l grönsaksbuljong (ev tärning)
  • 2 msk olivolja
  • örtsalt
Nässelbaguetter
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk salt
  • 5 dl yoghurtvassla
  • 25 g jäst
  • 5 dl yoghurt
  • 1 dl nässlor (torkade finns i hälsokostdiskar)
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 msk honung
  • ca 2 l vetemjöl
Färskost
  • 1 l yoghurt
  • 1/2 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk örtsalt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?