ÖVER 60 MIN | Avancerad

Potatiskroketter

Potatiskroketter är friterade potatisbollar med gyllene, krispigt panerad yta och len, krämig insida fylld med potatismos. Servera hemgjorda kroketter som förrätt eller tilltugg tillsammans med majonnäs och citron.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 30 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen genom potatispress i en bunke. Blanda med ägg, mjöl, parmesan, citronskal och salt. Låt svalna.
  2. Rulla moset till ca 30 bollar (för 30 st). Panera sedan först i mjöl, sedan ägg och sist panko. 
  3. Värm oljan i en stor kastrull till 170–180°C.
  4. Fritera kroketterna i omgångar tills de är gyllene, ca 1 minut. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Toppa gärna med riven parmesan och flingsalt. Servera direkt, gärna med majonnäs och pressad citron.

För alla

Fri från laktos. Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per st och utan majonnäs och citron till servering.

Ingredienser

Portioner: 30 st
  • 1 kg mjölig potatis (gärna rock eller sunita)
  • 1 ägg
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1 tsk salt
  • ca 1 l neutral olja (till fritering)
Panering
  • 2 uppvispade ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • ca 3 dl panko (asiatiskt ströbröd)
Till servering
  • majonnäs
  • citronklyftor

Näringsvärde
Per portion

Energi 416 kJ / 100 kCal